Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Izraeli tankok Arafat irodájánál

2001.12.13. 14:26
Az izraeli kormány szerda éjjel úgy döntött, megszakít minden kapcsolatot Jasszer Arafat palesztin vezetővel, mert utóbbit közvetlenül felelősnek tartja az izraeliek elleni terrortámadásokért. Az izraeli harckocsik 200 méterre közelítették meg Arafat irodáját. A palesztin hatóság elnöke az ENSZ BT összehívását kérte.
Izraeli harckocsik csütörtökön délelőtt 200 méterre megközelítették Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi irodáit. Az izraeli egységek még az éjjel behatoltak a palesztin autonóm városba a szerda esti három merényletet követően. Nabil Abu Rudeina, Arafat tanácsadója szerint a palesztin vezető a támadás idején Rámalláhban tartózkodott, és próbálta felvenni a kapcsolatot a világ különböző politikusaival, hogy állítsák meg a Gázai övezetbe és Ciszjordániába való izraeli bevonulást. Arafat egyúttal az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte.

A szerdai palesztin merényletek miatt összehívott rendkívüli ülésén az izraeli biztonsági kabinet kijelentette: Izrael ezentúl saját eszközeivel védi meg magát. Ennek értelmében katonai akciókat hajt végre a palesztin önrendelkezésű területeken - a Gáza- övezetben és Ciszjordániában -, hogy terroristákat, merénylőjelölteket fogjon el, illetve fegyvereket koboz el a térségben.

A hadsereg röviddel az ülés befejezése után szárazföldi akciókat kezdett Rámalláh körzetében, illetve a Gázai övezet déli részén. Katonák és harckocsik hatoltak be Gáza városának egy déli külkerületébe, és lerombolták a palesztin biztonsági erők egyik épületét. Ezzel egy időben az izraeli hadsereg lerombolta a palesztin televízió és rádió rámalláhi közvetítő központját, és felrobbantotta annak főantennáját.

Palesztin terrorakció, izraeli bombázás

Izraeli részről ugyanakkor egyértelműen értésre adták, a zsidó államnak nem célja, hogy Arafatnak bántódása essék. Ezentúl nem kezelik ugyan partnerként őt és az általa elnökölt Palesztin Hatóságot, de nem áll szándékukban bántani a palesztin vezetőt - idézik a hírügynökségek Meir Sitrit igazságügy-minisztert, aki részt vett a szűkített kormányülésen.

Uiz Landau izraeli biztonsági miniszter viszont úgy nyilatkozott a francia Le Monde-nak, hogy nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy Arafatot kitoloncolják Tunéziába, ahol a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek a 90-es évek elejéig a főhadiszállása volt.

Rámalláhban csütörtökön az izraeli erők behatoltak Marvan Bargutinak, a Fatah ciszjordániai vezetőjének házába, de nem találták otthon. A palesztin vezető felesége az AFP-nek elmondta, hogy a katonák házkutatást tartanak, és közölték: legalább öt napig ott maradnak.

Egy magát megnevezni nem kívánó illetékes szerint az izraeli "tisztogató akciókat" a következő napokban fogják végrehajtani, "szisztematikusan településről településre haladva." A célpontok között lesznek a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveres csoportjai, de a Fatah és a Jasszer Arafat védelméért felelős "17-es Erő" néven ismert egység keretén belül terrorcselekményekben részes aktivisták is.