Benedek
-5 °C
5 °C

Kihallgatják Chiracot

2007.06.26. 11:04
Tanúként hallgatná ki a rendőrség Jacques Chiracot egykori pártja pártfinanszírozási ügyeiben. A botrány még polgármestersége idején történt, az ügyben legközelibb tanácsadóját már börtönre ítélték. Most sem zárják ki a meggyanúsítás lehetőségét.

Elnöksége 12 éve alatt megúszta a bűnvádi eljárást Jacques Chirac, a következő hónapokban azonban kihallgatná a rendőrség a pártfinanszírozási botrányok ügyében. A finanszírozási botrányok miatt Alain Juppé későbbi miniszterelnököt, Chirac közeli tanácsadóját 14 hónap elzárásra ítélték.

A történet még Chirac párizsi polgármestersége (1977-1995) idejére nyúlik vissza, amikor ő volt az újgaullista RPR párt elnöke. A pártkasszát annak idején olyan közpénzekkel töltötték fel, amiket hamis munkaszerződések alapján vettek fel a fővárosi előjáróságtól.

A volt államfőt egyelőre csak tanúként hallgatják ki az ügyben, de már előre jelezték, hogy tettestársként gyanúsítható. Eddig az eljárást csak elnöki mentelmi joga miatt úszta meg. Utódja, Nicolas Sarkozy nem garantált mentességet a politikától visszavonult elnöknek.