Ágnes
-1 °C
2 °C

Janukovics nem tudja ellátni hivatalát

2004.12.29. 20:39
Viktor Janukoics ukrán kormányfő közölte, hogy nem képes a kormány irányítására, ezért szabadságon marad.
Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök szerdán Kijevben közölte, hogy nem tudja teljes mértékben irányítani saját kormányát, ezért továbbra is szabadságon marad. Választási stábja székhelyén tartott sajtóértekezletén Janukovics azt mondta, hogy a jelenlegi bonyolult időszakban nincs lehetősége arra, hogy magas szinten eleget tegyen kötelezettségének, és ezért szabadságon marad mindaddig, amíg hivatalosan közzé nem teszik az elnökválasztás végeredményét.

Közölte, hogy jelenleg a kormány munkájáért közvetve a miniszterelnök első helyettese, Mikola Azarov felel, aki a kormányfő szabadságának idejére töltötte be ezt a feladatot. Terveiről azt mondta, hogy jelenleg az elnökválasztási folyamat végső szakaszára kíván összpontosítani. A legfontosabb, hogy törvényes módon védje meg a központi választási bizottságban és a legfelsőbb bíróságon a reá szavazók akaratát.

Külföldi forgatókönyv

Véleménye szerint vissza kell térni a törvényes úthoz. Szerinte ugyanis az ukrán törvények és alkotmány keretei között indult elnökválasztás ma már egy, tengerentúli központokban kitervelt, Jugoszláviában, Romániában, Grúziában kipróbált és az ukrán viszonyokra alkalmazott forgatókönyv szerint halad, és a hatalom megszerzését célozza.

Lehetséges lemondásáról szóló hírekre reagálva kijelentette, hogy ebben a kérdésben a jog mezejére kell visszatérni. Ehhez meg kell változtatni azt a parlamenti döntést, amelynek meghozatalakor a törvényhozás saját eljárásrendjét és az alkotmány megsértve törvénytelen döntést hozott. Emlékeztetett arra, hogy a bizalmi kérdés felvetése során a parlamentnek kötelező módon meg kellett volna hallgatnia a miniszterelnök beszámolóját.

Az ukrán parlament december 1-én határozatban vonta meg a bizalmat Viktor Janukovics kormányától, és felszólította Leonyid Kucsma távozó államfőt, hogy az új elnök hivatalba lépéséig nyújtson be javaslatot a nép bizalmát élvező kormány felállításáról. A határozatot a 450 fős parlamentben titkos szavazással 228 képviselő támogatta.