Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mucuska-gate és öngyilkosság Sanghajban

2006.02.20. 09:41
A korábbi verzió szerint egy kínai kémnő csábította el azt a sanghaji japán konzulátusi tisztségviselőt, akit 2004-ben megzsaroltak majd öngyilkos lett. A japán külügyminiszter hétfőn visszakozott, és azt állította, ez csak egy lehetséges forgatókönyve a történteknek.

Aszo Taro japán külügyminiszter visszakozott hétfőn attól a korábbi vádjától, hogy egy kínai kémnő elcsábította azt a sanghaji japán konzulátusi tisztségviselőt, aki öngyilkos lett. A külügyminiszter közölte a tokiói parlament alsóházának egy bizottsági ülésén, hogy ő csak egy lehetséges forgatókönyvét mondta el az esetnek.

Taro többször tett már olyan maró megjegyzést Kínával kapcsolatban, amely felbőszítette Pekinget. Szombaton kijelentette, hogy a szóban forgó konzulátusi tisztségviselőt a kínai hírszerzés elcsábíttatta egy kémnővel, majd utána megzsarolta, hogy titkos információt szedjen ki belőle.

A külügyminiszter azonban részletesen taglalta szombaton a vádja szerinti forgatókönyvet. Mint akkor mondta, a történet menete egyértelmű az öngyilkos által hátrahagyott levélből. A diplomata inkább a halált választotta, mint hogy elárulja a hazáját - tette hozzá.

A 2004 májusában történt öngyilkosság hatására tovább romlott a kínai-japán viszony. Peking többször visszautasította japán politikusoknak azt a vádját, hogy a tisztségviselőt - akinek nevét soha nem hozták nyilvánosságra - kínai kémek hajszolták az öngyilkosságba.

Az incidens miatt Japán a múlt hónapban azzal vádolta meg Kínát, hogy megsértette a diplomáciai kapcsolatokra vonatozó bécsi egyezményt, amely garantálja a diplomaták sérthetetlenségét.

A japán külügyminisztérium szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a tisztségviselő információt szolgáltatott volna ki, mindazonáltal meghozták a szükségesnek ítélt óvintézkedéseket.