16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Lemondott a japán kormány

2000.04.04. 11:36
A japán kormány kedden lemondott, s ezzel lehetővé tette a hatalmon lévő Liberális Demokrata Pártnak (LDP), hogy utódot állítson a kómába esett miniszterelnök, Keizo Obucsi helyére. A legfrissebb hírek - a Bloomberg, a Reuters és a CNN beszámolói - szerint az új kormányfő várhatóan Josiro Mori lesz, aki jelenleg az LDP főtitkára.
Az ügyvezető kormányfő, Mikio Aoki szerint az új kormány a lehető leghamarabb megkezdi munkáját. Aoki megerősítette Mori várható kinevezését, anélkül, hogy utalt volna saját szerepvállalására az új kabinetben.

Josiro Mori kormányfői kinevezését a Reuters értesülései szerint az LDP pártfőnökei már jóváhagyták, így a megbízatásáról szóló parlamenti szavazás csupán formalitás lesz. Mori esélyeit növeli, hogy hajlandónak mutatkozik elődje politikájának folytatására, amellyel sikerült a japán gazdaságot a háború utáni legsúlyosabb válságból talpra állítani. Morit várhatóan szerdán választják meg az LDP elnökévé.

Josiro Mori a legesélyesebb a kormányfői posztra
Mijazawa Kiicsi pénzügyminiszter a Bloomberg hírügynökség szerint kijelentette, hogy nem lesznek gyökeres változások a kormány összetételében. A kabinet folytatni fogja Obucsi politikáját a japán gazdaság fellendítését, a közmunkákra fordított kiadások növelését célozva.

A 62 éves Keizo Obucsi miniszterelnök hétfőn előbb csak fáradtságra panaszkodott, s ezért szállították kórházba. Az orvosok megállapították, hogy szélütést kapott, és intenzív kezelésre szorul. Állítólag ekkor nevezte ki Aokit ügyvezető miniszterelnökké Obucsi, aki ezután kómába esett.

Obucsi állítólagos haláláról egyes hírügynökségek kedd reggel beszámoltak
Obucsi állítólagos haláláról egyes hírügynökségek kedd reggel beszámoltak, a megbízható források szerint azonban egyelőre legfeljebb a ,,klinikai halál" stádiumában lehet a japán politikus, akit lélegeztető gép tart életben. Aoki ügyvezető kormányfő ugyanakkor cáfolta a ,,klinikai halál" beálltát is. Magyar idő szerint kedd reggel hétkor ugyanis még mérhető agyhullámai voltak Obucsinak, aki azonban nem tudta kifejezni magát - jegyezte meg Aoki.

Josiro Mori, akit a legtöbben a miniszterelnöki poszt várományosának tartanak, már az egyetemen kapcsolatba került Obucsival. Mori ezután újságíróként dolgozott egy ultra-konzervatív lapnál. 1969-ben választották be a japán parlamentbe. 1992 és 1993, majd 1995 és 1996 között töltött be miniszteri pozíciókat a távolkeleti országban. Morit a változatlanság, a ,,status quo" emberének minősíti a legtöbb hírforrás, így aligha várható gyökeres módosulás a szigetország politikájában, ha ő kerül a miniszterelnöki bársonyszékbe.  • Hírek
  • Bankszámla