Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Nem büntetik Chiracot a másfélmilliós konyhaszámla miatt

2004.11.18. 11:03
Bár a párizsi polgármesteri hivatal vizsgálata szerint Jacques Chirac a főváros polgármestereként hamis számlákat is felhasználva egyenlítette ki költséges magánpartijai árát, nem indul eljárás a francia államfő ellen. Chirac csak szakácsokra és étkezésre másfél millió eurót költött, és az utazásain sem spórolt.
Megúszta a bírósági eljárást Párizs polgármestereként elkövetett túlszámlázásai miatt Jacques Chirac francia államfő, írja a BBC. Chirac 1995-ig, elnökké választásáig volt a francia főváros polgármestere. Utódja, Bertrand Delanoe szerint a jelenlegi államfő 1988-1995 között napi hatszáz eurós privát költekezést számolt el a polgármesteri hivatal felé.

A párizsi fellebbviteli bíróság azonban elutasította a polgármesteri hivatal keresetét, mondván az államfő által elkövetett cselekmények elévültek.

Milliós konyhaszámla

Delanoe 2003-ban rendelte el a párizsi polgármesteri hivatal költekezésének felülvizsgálatát. A jelentés szerint Chirac és felesége magánrendezvényeik költségeit is elszámolták a hivatalnál. A kimutatások szerint az elnök grandiózus háztartást vezetett, hét év alatt csak szakácsokra és étkeztetésre 1,4 millió eurót (megközelítőleg 342 millió forintot) költött a polgármesteri hivatal pénzéből.

A jelentés szerint ráadásul a számlák egy részét többször is kiegyenlítették, más számlák pedig egyértelműen hamisak voltak. Az államfővel szemben utazási szokásai kapcsán is vizsgálatot indítottak. Chirac, ahogy a költséges magánpartik, úgy a költséges utazások esetében is tagadta bűnösségét, írja a BBC.