Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megkezdődött a francia Watergate-per

2004.11.16. 12:53
Huszonkét évig akadályozta a bírósági eljárást az adatok titkosítása a francia Watergate-botrány ügyében. A kilenc éve elhunyt Mitterand elnök 1982-ben a párizsi zsidónegyedet ért támadás után terrorelhárító alakulatot hozott létre, majd ellenfelei és a közélet szereplőinek lehallgatására utasította tagjait. A vádlottak között van a Renault vezérigazgatója is.
Huszonkét év titkolózás után megkezdődött a francia Watergate-per, jelentette a BBC. A hatóságok tizenkét vádlottat, köztük a Renault jelenlegi vezérigazgatóját, Louis Schweitzert idézték bíróság elé a Franciaországot másfél évtizeden át vezető Francois Mitterand elnök vezényelte lehallgatási akciót felderítő nyomozás után.

Kíváncsi elhárítók

Bár a botrány 1982-ben tört ki, az iratok titkosítása jelentősen lassította a nyomozást. A BBC tudósítása szerint huszonkét év távlatából egyes részletek biztos homályosak maradnak, de a vádak teljesen egyértelműek.

A csaknem kilenc éve elhunyt Mitterand elnök 1982-ben, a párizsi zsidónegyedet ért terrortámadás után egy terrorelhárító különleges alakulatot állított fel. A csoport azonban hamarosan az elnök magán-titkosszolgálatává alakult, főként ellenzéki politikusok telefonjait - beleértve privát beszélgetéseiket is - hallgatta le. A több ezer órányi felvett hanganyag elemzéseit közvetlenül Mitterand kapta kézhez.

A különleges alakulat politikusok mellett üzletembereket, újságírókat, színészeket és szupermodelleket is lehallgatott.

Az ügyben most bíróság elé állítottak várhatóan azzal védekeznek majd, hogy csak parancsokat teljesítettek. Büntetésük legfeljebb egy év börtön és pénzbírság lehet, írja a BBC.