Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elhunyt a Watergate-botrány ügyésze

2004.05.30. 13:13
Végelgyengülésben, 92 éves korában elhunyt Archibald Cox. Az ügyész vezette a Nixon elnök bukásához vezető Watergate-vizsgálatot. Nixon mindent megtett az ügyész eltávolításáért, még igazságügyi miniszterét is feláldozta.
Elhunyt Archibald Cox, a Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány egykori rendkívüli ügyésze - közölte vasárnap özvegye. Cox 92 éves volt. Szombaton, a Maine állambeli Brooksville-ben érte a halál, amelynek okaként végelgyengülést állapított meg az orvos.

Archibald Cox 1972. június 17-én kapott megbízást arra, hogy rendkívüli ügyészként vezesse a vizsgálatot az amerikai Demokrata Párt washingtoni irodáiban történt betörés ügyében. A Watergate nevű épületben történt betörés vizsgálata vezetett annak feltárásához, hogy az akkori elnök, Richard Nixon utasítására törvénytelen lehallgatások folytak a Fehér Házban.

Richard Nixon a kényelmetlen ügyész eltávolítását követelte, de ezt csak azt követően tudta elérni, hogy lemondott tisztségéről Elliot Richardson akkori igazságügyi miniszter. Nixon végül 1973 októberében elérte, amit akart, de ez már pirruszi győzelem volt, mivel tíz nappal Cox távozása után hivatalos vizsgálat indult a hivatalban lévő elnök ellen. Nixon 1974 augusztusában jelentette be lemondását.