Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Palesztinokat vettek őrizetbe Jeruzsálemben

2008.03.07. 11:44
A Jeruzsálemben csütörtökön elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő merénylet után a rendőrség házkutatást tartott a támadó házában, és szemtanúk szerint őrizetbe vettek tíznél több palesztint, akik a tettes hozzátartozói, illetve barátai. Az izraeli rendőrség nem erősítette meg a hírt, csak annyit mondtak, hogy a vizsgálat folytatódik.

Őrizetbe vettek tíznél több palesztint pénteken kora hajnalban Kelet-Jeruzsálemnek abban a negyedében, ahol az előző napi, nyolc halottat követelő merénylet tettese lakott, közölték szemtanúk.

A rendőrök házkutatást tartottak a 25 éves Aláa Hisám Abu Dzeim házában, miután tájékoztatták a családot, hogy ő volt a lövöldöző, mondták szemtanúk és rokonok. Hozzátették, hogy az őrizetbe vettek többsége az elkövető közeli hozzátartozója, illetve barátja. Abu Dzeim apját még az éjjel kihallgatták, majd elengedték.

Véres képek a merényletről

A ház homlokzatán egymás mellett lengett a palesztin lobogó, valamint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom zöld és a libanoni Hezbollah szélsőséges síita szervezet sárga zászlaja. A ház előtt a család felállított egy sátrat, hogy ott fogadja a részvétnyilvánításokat. A merénylővel egy közelben lakó katonatiszt végzett, aki a lövések hallatán átrohant az oktatási intézménybe, és lelőtte a támadót.

Az izraeli rendőrség egyelőre nem erősítette meg az őrizetbe vételek hírét. Miki Rózenfeld szóvivő mindössze annyit közölt, hogy találtak a terroristával közvetlen összefüggésbe hozható gépkocsit, és hogy a vizsgálat folytatódik. Előző este a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy az arab fiatalember ismert volt az izraeli biztonsági szolgálatok számára.

A fegyveres csütörtökön napnyugtakor behatolt a Jeruzsálem nyugati részén, a Kirjat-Móse negyedben lévő Talmud-iskolába, és lövöldözni kezdett. Nyolc embert megölt, további hét embert megsebesített. Jeruzsálemben ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy 2006. április 11-én tizenegy ember meghalt egy öngyilkos robbantásos merényletben.

Az iskola előtt péntek reggel több ezer ember gyűlt össze, köztük a halálos áldozatok hozzátartozói, írja a Ynet. Közben kórházi források arról számoltak be, hogy a sebesültek közül három ember állapota még súlyos, kritikus.

A Hamász üdvözölte pénteken az akciót, amit hősiesnek nevezett, de nem vállalta magára annak végrehajtását.

Az izraeli hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben és környékén, esetleges újabb merénylettől tartva.