Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Palesztinokat vettek őrizetbe Jeruzsálemben

2008.03.07. 11:44
A Jeruzsálemben csütörtökön elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő merénylet után a rendőrség házkutatást tartott a támadó házában, és szemtanúk szerint őrizetbe vettek tíznél több palesztint, akik a tettes hozzátartozói, illetve barátai. Az izraeli rendőrség nem erősítette meg a hírt, csak annyit mondtak, hogy a vizsgálat folytatódik.

Őrizetbe vettek tíznél több palesztint pénteken kora hajnalban Kelet-Jeruzsálemnek abban a negyedében, ahol az előző napi, nyolc halottat követelő merénylet tettese lakott, közölték szemtanúk.

A rendőrök házkutatást tartottak a 25 éves Aláa Hisám Abu Dzeim házában, miután tájékoztatták a családot, hogy ő volt a lövöldöző, mondták szemtanúk és rokonok. Hozzátették, hogy az őrizetbe vettek többsége az elkövető közeli hozzátartozója, illetve barátja. Abu Dzeim apját még az éjjel kihallgatták, majd elengedték.

Véres képek a merényletről

A ház homlokzatán egymás mellett lengett a palesztin lobogó, valamint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom zöld és a libanoni Hezbollah szélsőséges síita szervezet sárga zászlaja. A ház előtt a család felállított egy sátrat, hogy ott fogadja a részvétnyilvánításokat. A merénylővel egy közelben lakó katonatiszt végzett, aki a lövések hallatán átrohant az oktatási intézménybe, és lelőtte a támadót.

Az izraeli rendőrség egyelőre nem erősítette meg az őrizetbe vételek hírét. Miki Rózenfeld szóvivő mindössze annyit közölt, hogy találtak a terroristával közvetlen összefüggésbe hozható gépkocsit, és hogy a vizsgálat folytatódik. Előző este a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy az arab fiatalember ismert volt az izraeli biztonsági szolgálatok számára.

A fegyveres csütörtökön napnyugtakor behatolt a Jeruzsálem nyugati részén, a Kirjat-Móse negyedben lévő Talmud-iskolába, és lövöldözni kezdett. Nyolc embert megölt, további hét embert megsebesített. Jeruzsálemben ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy 2006. április 11-én tizenegy ember meghalt egy öngyilkos robbantásos merényletben.

Az iskola előtt péntek reggel több ezer ember gyűlt össze, köztük a halálos áldozatok hozzátartozói, írja a Ynet. Közben kórházi források arról számoltak be, hogy a sebesültek közül három ember állapota még súlyos, kritikus.

A Hamász üdvözölte pénteken az akciót, amit hősiesnek nevezett, de nem vállalta magára annak végrehajtását.

Az izraeli hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben és környékén, esetleges újabb merénylettől tartva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?