16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Barak elfogadná Jeruzsálem megosztását, a palesztinok elégedetlenek

2000.07.21. 17:48
Ehud Barak miniszterelnök a Camp David-i tárgyalásokon beleegyezett abba, hogy Izrael és a palesztinok megosztott szuverenitással rendelkezzenek Kelet-Jeruzsálem felett - közölte pénteken az izraeli rádióban Michael Melchior, a diaszpóráért felelős izraeli miniszter. A palesztinok szóvivője szerint azonban a javaslat csak játék a szavakkal, és a palesztinoknak egyáltalán nem előnyös.
A palesztinok szerint már eddig is óriási engedményeket tettek
A javaslatot az amerikaiak terjesztették a felek elé, miután a közvetítésükkel folyó tárgyalások korábban a Jeruzsálem státusával kapcsolatos vita miatt akadtak el. Izrael nem volt hajlandó elfogadni Jeruzsálem felosztását, a palesztinok pedig az arab többségű városrészeket akarták a leendő palesztin állam fővárosává tenni. Melchior szerint az előterjesztésben Kelet-Jeruzsálem egyes, arabok által lakott területeinek ,,kibővített" önigazgatási jogáról van szó, de a kettős szuverenitás semmiképp sem vonatkozhat az Óvárosra. Ehud Barak tehát csak azért fogadta el a kompromisszumot, mert az megfelel a Jeruzsálemmel kapcsolatos izraeli alapelveknek.

Az amerikai diplomaták szerint az Óváros kérdését egy későbbi fordulóban kell majd megtárgyalni. Egy pénteken közölt közvélemény-kutatás szerint egyébként az izraeliek 70 százaléka Kelet-Jeruzsálem egyetlen darabját sem engedné át a palesztinoknak.

Hanan Ashwari, palesztin szóvivő jóval pesszimistábban nyilatkozott Melchior bejelentéséről: ,,Nem a nyilvánosság előtt kell tárgyalnunk. A javaslat csak játék a szavakkal. Az izraeliek azt akarják, hogy a palesztinok néhány olyan külvárosba szoruljanak, amik eddig is a palesztinoké voltak , és közben megtartsák szuverenitásukat Jeruzsálem felett. Továbbra is komoly nézeteltéréseink vannak."

A palesztinok szerint már eddig is óriási engedményeket tettek, mikor beleegyeztek, hogy az eredetileg általuk elképzelt területnek csak 22 százalékán alapíthatják meg államukat.  • Tippek
  • Hírek