Klaudia
-4 °C
2 °C

Bomba robbant a jeruzsálemi 19-es buszon

2004.01.29. 09:34
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy jeruzsálemi autóbuszon csütörtök reggel. Legalább tíz ember vesztette életét, negyvenöt megsebesült a miniszterelnöki hivatal rezidenciájához közeli támadásban. A merényletet egy palesztin rendőr követte el, a merényletért az al Aksza Mártírjai nevű szervezet vállalta a felelősséget
A merénylet Jeruzsálem központjában, nem sokkal kilenc óra előtt történt az Arlozorov és a Gáza utcák sarkán, az izraeli miniszterelnök rezidenciájának közelében. Ariel sharon jelenleg negevi farmján tartózkodik - tette hozzá a Haaretz.

Klikk a képre!
fotó: EPA

A merényletért, amit egy palesztin rendőr követett el, az al Aksza Mártírjai vállalták a fellősséget - adta hírül a BBC. A szervezet Jasszer Arafat palesztin vezető Fatah mozgalmához köthető.

Tíz halott

A robbanás szinte szétszakította a buszt, csupán összecsavarodott roncsokat hagyva a járműből. A helyszínen mindent üvegcserepek és roncsdarabok borítanak, a busz hátsó felének teteje teljesen szétnyílt.

A tíz halálos áldozattal járó robbantásban legalább negyvenöten sebesültek meg, közülük tízen súlyosan, tizenöten könnyebben. A sérülteket már kórházban ápolják.

A merénylő az utasokkal teli busz végében tartózkodott, amikor a robbanószerkezetet működésbe hozta - nyilatkozott a város rendőrfőnöke, hozzátéve, hogy jelenlegi adataik szerint valószínűleg öngyilkos merényletről van szó.

Erőszak erőszakot szül

Izrael a terrorizmus ellen erőtlenül küzdő palesztin kormányzatot vádolja a merénylet bekövetkezte miatt. A palesztin hatóságok rögtön elítélték a merényletet. "Ezt az ördögi kört csak a békefolyamatok ésszerű megújítása törheti meg, különben erőszak erőszakot szül" - nyilatkozott Saeb Erekat palesztin politikus.

Izrael fővárosában utoljára szeptember 9-én történt hasonló véres merénylet, akkor egy népszerű kávézóban robbant bomba, hét halálos áldozatot követelve.