Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Jemeni terrortámadás: harmincan őrizetben

2008.09.18. 15:38
Harminc embert vettek őrizetbe Jemenben a szerdán az amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás miatt, és az ügyben az FBI is vizsgálódik majd. A Jemeni Izslám Dzsihád által vállalt támadásban tizenhatan, köztük hat támadó vesztették életüket. A jemeni hatóságok megerősítették a nagykövetségek védelmét a fővárosban.

A jemeni hatóságok 30 embert őrizetbe vettek a szerdán a szanai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás miatt, közölték névtelenül nyilatkozó biztonsági források csütörtökön. Az AP információi szerint FBI-ügynökök is az országba indultak, hogy segítsék a hatóságok munkáját, ami hagyományos eljárásnak számít a külföldön található amerikai érdekeltségeket ért támadásokkor.

A követséget két autóba rejtett pokolgéppel támadták és rövid tűzharc is kibontakozott, miután a támadók eredeti terve nem járt sikerrel. A Reuters információi szerint a katonai egyenruhás támadók azt tervezték, hogy álruhában egészen a nagykövetség épületéig eljuthatnak, azonban a biztonsági őrök már a külső kerítésen sem engedték át őket. Hat támadó, hat biztonsági őr, és négy vízumért várakozó civil is életét vesztette, az áldozatok között nincs amerikai állampolgár.

Az akcióért a Jemeni Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. Többek között Nagy-Britannia és Szaud-Arábia nagykövetségei ellen is támadást helyezett kilátásba, ha nem engedik szabadon számos bebörtönzött társukat. "A korábban megnevezett többi nagykövetség ellen egészen addig folytatjuk támadássorozatunkat, amíg a jemeni kormány nem teljesíti követeléseinket" - jelentette ki a szervezet szerdán.

A jemeni kormány közleményben jelezte, hogy különleges terrorellenes alakulatokat vezényeltek ki az amerikai nagykövetség védelmére, és a fővárosban több ellenőrző pontot is felállítottak, elsősorban a nagykövetségek és a külföldi hivatalnokok lakóhelyeinek közelében. Az amerikai nagykövetséget 2003 óta már négyszer is megtámadták, legutoljára 2008. márciusában, amikor aknavetőkkel lőttek az épületre, de helyette egy szomszédos iskolát találtak el.