Auguszta
-7 °C
0 °C

Jemeni terrortámadás: harmincan őrizetben

2008.09.18. 15:38
Harminc embert vettek őrizetbe Jemenben a szerdán az amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás miatt, és az ügyben az FBI is vizsgálódik majd. A Jemeni Izslám Dzsihád által vállalt támadásban tizenhatan, köztük hat támadó vesztették életüket. A jemeni hatóságok megerősítették a nagykövetségek védelmét a fővárosban.

A jemeni hatóságok 30 embert őrizetbe vettek a szerdán a szanai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás miatt, közölték névtelenül nyilatkozó biztonsági források csütörtökön. Az AP információi szerint FBI-ügynökök is az országba indultak, hogy segítsék a hatóságok munkáját, ami hagyományos eljárásnak számít a külföldön található amerikai érdekeltségeket ért támadásokkor.

A követséget két autóba rejtett pokolgéppel támadták és rövid tűzharc is kibontakozott, miután a támadók eredeti terve nem járt sikerrel. A Reuters információi szerint a katonai egyenruhás támadók azt tervezték, hogy álruhában egészen a nagykövetség épületéig eljuthatnak, azonban a biztonsági őrök már a külső kerítésen sem engedték át őket. Hat támadó, hat biztonsági őr, és négy vízumért várakozó civil is életét vesztette, az áldozatok között nincs amerikai állampolgár.

Az akcióért a Jemeni Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. Többek között Nagy-Britannia és Szaud-Arábia nagykövetségei ellen is támadást helyezett kilátásba, ha nem engedik szabadon számos bebörtönzött társukat. "A korábban megnevezett többi nagykövetség ellen egészen addig folytatjuk támadássorozatunkat, amíg a jemeni kormány nem teljesíti követeléseinket" - jelentette ki a szervezet szerdán.

A jemeni kormány közleményben jelezte, hogy különleges terrorellenes alakulatokat vezényeltek ki az amerikai nagykövetség védelmére, és a fővárosban több ellenőrző pontot is felállítottak, elsősorban a nagykövetségek és a külföldi hivatalnokok lakóhelyeinek közelében. Az amerikai nagykövetséget 2003 óta már négyszer is megtámadták, legutoljára 2008. márciusában, amikor aknavetőkkel lőttek az épületre, de helyette egy szomszédos iskolát találtak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!