Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Szaddám lányai Jordániában kaptak menedékjogot

2003.08.01. 11:18
Az Egyesült Államok és Jordánia előzetesen egyeztette, hogy Ammán menedéket nyújt Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két legidősebb lányának és kilenc unokájának, erősítették meg csütörtök este Washingtonban.
Ragd és Rana Huszein, valamint gyermekeik csütörtök este érkeztek Jordániába. Nabíl as-Saríf jordániai tájékoztatási miniszter az amerikai televíziós állomásoknak adott nyilatkozatában humanitárius indokokkal magyarázta a két legidősebb lány befogadását. A miniszter hangsúlyozta, hogy a döntésnek nincs köze a politikához, s valamennyien a jordániai kormány védelmét élvezik. Utalt arra, hogy az Egyesült Államokkal előzetes egyeztetést folytattak.

Férjeiket Huszein ölette meg

A két nő annak idején két fivérhez, Huszein Kámil Haszánhoz és Szaddám Kámil Haszánhoz ment feleségül. 1995-ben a házaspárok gyermekeikkel Jordániába menekültek, s ott nem titkolt terveket szőttek Szaddám Huszein uralmának megdöntésére. 1996 februárjában sikerült őket hazacsalogatni Irakba, s ott a férjek gyilkosság áldozatai lettek, miután a rezsim hazaárulással vádolta őket. A két asszony - akiket férjeik megölése előtt válásra kényszerítettek - azóta a világtól elzárkózva élt, gyakorlatilag házi őrizetben.

Anyjuk elűnt

Washingtoni értesülések szerint anyjuknak, Szaddám Huszein első feleségének nyoma veszett, mint ahogy nincs hír a megbuktatott diktátor első házasságából származó harmadik lányról sem, aki állítólag a legközelebb állt apjához. A múlt héten megölt két fiú, Udaj és Kuszaj szintén ebből a házasságból származott. Szaddám Huszein második házasságából egy fiú született, neki szintén nyoma veszett. A megbuktatott rezsim vezetőjének állítólag egy harmadik felesége is volt, de róla sem tudnak semmit.

Egyeztettek

Richard Armitage külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában utalt arra, hogy az amerikai hatóságokat nem érte meglepetésként a két Huszein-lánynak nyújtott jordániai menedék, s reményének adott hangot, hogy Ragdtól és Ranától olyan információkat kaphatnak, amelyek közelebb vihetnek Szaddám Huszein kézre kerítéséhez.

Udaj és Kuszaj szemeteskocsin menekült

Ugyancsak csütörtök este Washingtonban megerősítették, hogy az Irakban állomásozó amerikai katonai egységeknek már rendelkezésre bocsátottak azt a hat fotót, amelyek azt próbálják ábrázolni, hogy milyen lehet most a menekülő Szaddám Huszein külseje. Kiszivárgott, hogy az egyik kép a megszokott bajusz nélkül, egy másik szakállal, egy harmadik pedig ősz hajjal mutatja a bukott diktátort, aki hírszerzői értesülések szerint magánrendszámú személygépkocsival, rendkívül csekély kísérettel változtathatja helyét. A számítógépes fotókat a védelmi minisztérium és a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA közösen készítette. A korábbi tervekkel ellentétben a fotókat csak a Szaddám Huszeint üldöző katonáknak adták át, de az iraki lakosság számára egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Washingtonban emlékeztettek arra, hogy menekülésük közben a két Huszein-fiú, Udaj és Kuszaj is megváltoztatta külsejét, s egy időben egy szemetes kocsit használtak a meneküléshez.