11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Budapesten a francia miniszterelnök

2000.05.03. 18:49
Az elmúlt száz évben soha nem voltak olyan jók a magyar-francia kapcsolatok, mint most - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Parlamentben, miután fogadta Lionel Jospin francia kormányfőt. A két politikus rövid megbeszélést tartott szerda délután, s ezután az újságíróknak pár mondatos nyilatkozatot tettek. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország szeretné orvosolni XX. századi összes történelmi katasztrófáját, s ez az európai uniós csatlakozással lehetséges.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek.
Lionel Jospin, aki szerda délután érkezett Budapestre, kiemelte, hogy az Európai Unió tartós növekedési szakaszba ért, s ez segítheti a szervezet bővítését is. Az Európai Unió soros francia elnöksége 2000 második felében mindent megtesz annak érdekében, hogy a szervezet belső reformjait és a bővítési folyamatot egyaránt sikeresen előrevigye - jelentette ki Jospin.

A magyar és a francia kormányfő egyaránt hangsúlyozta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek.

Itt érdemes megemlíteni, hogy Franciaország hazánkban a harmadik legnagyobb külföldi befektető, s olyan cégekkel képviselteti magát, mint a Vivendi média és közüzemi óriásvállalat vagy az Electricité de France. Ugyancsak beruházott nálunk az élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó Auchan, a gumiipari Michelin és a gyógyszeriparban tevékenykedő Sanofi is. Az egyik legnagyobb befektetés a francia Renault és az olasz Iveco közös invesztíciója volt, amelynek során az említett két cég Irisbus nevű konzorciuma az Ikarus buszgyárban szerzett részesedést.

A franciák a harmadik legnagyobb befektetők Magyarországon
Lionel Jospin magyarországi látogatásán találkozik majd ellenzéki politikusokkal, így többek között Kovács László szocialista pártelnökkel is. Csütörtökön a francia miniszterelnök a Visegrádi Négyek (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) kormányfőivel értekezik.

A francia miniszterelnök látogatásán kétoldalú egyezményeket is aláírnak majd. Egyebek mellett gazdasági ügyeket, az áfa-szabályozást érintő kérdések is szerepelnek a magyar-francia megállapodásokban.

A Franciaországba irányuló magyar export az elmúlt tíz évben háromszorosára, az onnan származó import a négyszeresére növekedett - tájékoztatta a Gazdasági Minisztérium a magyar-francia gazdasági kapcsolatokról szerdán az MTI-t. A minisztérium összeállítása rámutat: Magyarország kereskedelmi partnereinek rangsorában Franciaországot csak Németország, Ausztria és Olaszország előzi meg.

A franciák az EU-bővítés mellett foglaltak állást
A franciák magyarországi beruházásainak összege 1998 végéig 2,61 milliárd dollárt tett ki. Múlt évben további 59,8 millió dollár működőtőke érkezett Magyarországra. Múlt év végéig az összes magyarországi tőkebefektetések 12,9 százaléka származott Franciaországból.

A múlt évben 250 francia érdekeltségű cég működött Magyarországon a gazdaság különféle szektoraiban. A legjelentősebb francia vonatkozású beruházás múlt évben az Irisbus (a francia Renault és az olasz Iveco buszgyártással létrehozott közös vállalata) részéről az Ikarus többségi részének megvásárlása volt.  • Hírek
  • Bankszámla