Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Kiszorították Tetovóból az albán szélsőségeseket

2001.03.17. 11:59
A macedón rendőrség közleménye szerint péntek éjszaka egy sikeres támadással kiszorították a határ melletti Tetovóból az albán szélsőségeseket, szombaton hajnalban pedig tovább lőtték az albán fegyveresek feltételezett hadállásait, és megerősítették állásaikat a városnál. A legfrisebb jelentések szerint az albán fegyveresek által ostromlott Tetovo város közelében szombat este lezuhant a macedón hadsereg egyik helikoptere. Közben a németek által is használt macedón laktanyát ért támadás miatt a Bundeswehr-kontingens egy része elhagyja a térséget, a katonákat átszállítják a Tetovótól délre eső körzetbe. Brüsszelben szombaton bejelentették, hogy hétfőn Szkopjéba látogat Javier Solana az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője, hogy tolmácsolja a helyi vezetőknek az EU támogatását, és tárgyaljon a macedón politikai vezetőkkel.
Macedónia százméteres tilalmi sávot létesített jugoszláviai határa mentén - jelentette be péntek este Szkopjéban a macedón védelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint az intézkedést - amely azonnali hatályú - az utóbbi napok történései tették szükségessé, utalva arra, hogy az ország észak-nyugati részén a kormánycsapatok albán lázadókkal harcoltak.

A páncélozott járművekkel és nehézfegyverekkel felszerelt macedón rendőrség péntek este egy sikeres támadással kiszorította a határ melletti Tetovóból az albán szeparatistákat. Szombaton hajnalban tovább lőtték az albán fegyveresek feltételezett hadállásait, és megerősítették állásaikat a városnál.

Az albán fegyveresek által ostromlott Tetovo város közelében szombat este lezuhant a macedón hadsereg egyik helikoptere. Az első jelentések szerint az incidens következtében egy személy életét vesztette és többen megsebesültek. A szerencsétlenség okát a macedón hatóságok egyelőre nem közölték. A szkopjei kormány szóvivője szombat esti nyilatkozatában nem zárta ki, hogy országa külföldi katonai segélyért folyamodhat. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy közvetlen külföldi beavatkozásra egyelőre nincs szükség. Egyidejűleg felszólította a NATO-vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erőket (KFOR), hogy szigorítsák az ellenőrzést Koszovó északi határán. A macedón külügyminiszter, Srgjan Kerim pedig azt követelte a KFOR-tól, hogy határozottabban lépjen fel a macedón területeket támadó albán lázadókkal szemben. A németek átcsoportosítják erőiket

Egy macedón katona vizes törölközővel hűti géppuskája csövét
fotó: EPA
A német katonák által használt tetóvói laktanyát ért támadás miatt az 1200 fős német Bundeswehr-kontingens fele elhagyja az érintett területet, és áthelyezik őket a Tetovótól öt kilométerre délre eső körzetbe - közölte szombaton Berlinben a védelmi tárca. A péntek délutáni támadást feltehetőleg albán szélsőségesek hajtották végre. A tűzpárbajban a németek nem vettek, de az NTV szerint egy katonájuk a szétrepülő üvegszilánkoktól könnyebben megsérült. A könnyűfegyverekből eldördült lövésekre a macedón hadsereg válaszolt.

A helyi parancsnokság által meghozott döntés nyomán szombaton reggel az első konvoj már elhagyta Tetovót. A konzervatív ellenzék külpolitikai szóvivője a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva elsőrendű fontosságúnak nevezte a Balkánon szolgáló német katonák védelmét és biztonságát. Willy Wimmer (CDU) kijelentette: a Nyugat többé nem fordíthatja el a tekintetét a balkáni feszültséggócról, mert ezzel azt kockáztatná, hogy az európai rendet fenyegető konfliktusok átterjednek más régiókra is. "A Nyugatnak mindent meg kell tennie azért, hogy megakadályozza Macedónia széthullását" - hangoztatta a kereszténydemokrata politikus.

Már kétezren menekültek el Tetovóból

Eddig mintegy kétezer ember menekült el Tetovóból, amelynek környékén több napja tartanak az összecsapások a hegyekben megbúvó albán felkelők és a kiszorításukon fáradozó macedón biztonsági erők között.

Joschka Fisher a helyszínre látogatott
fotó: EPA
Az összecsapások kezdete óta első ízben pénteken csapódtak be lövedékek Tetovó főterére. A tér kihalt volt, ezért a négy aknagránáttól senki sem sérült meg. A város kórházában azonban öt olyan lakót láttak el, aki eltévedt golyótól sérült meg. A macedón biztonsági erők megpróbálták visszaszorítani az albán felkelőket, és nehézfegyverekből lőtték a város melletti dombokat, ahol a gerillák rejtőztek. Egy nagyfeszültségű villanypóznát is találat ért, ami miatt a környékén több falu maradt áram nélkül. Négy tévéállomás - három macedón és egy albán - a harcok miatt beszüntette adását. A macedón belügyminisztérium szóvivője szerint pénteken találatok érték a tetovói Szent Miklós-templomot és egy rendőrőrsöt is megtámadtak a Tetovótól hatvan kilométerre délre fekvő Zajac faluban.

A NATO megerősítette jelenlétét

Az Athénban tárgyaló George Robertson NATO-főtitkár közölte, hogy a NATO megerősítette jelenlétét a koszovói-macedón határon, hogy elvágja az albán gerillák utánpótlását. Robertson szerint a koszovói KFOR-parancsnokság további katonákat, helikoptereket és elektronikus megfigyelő-berendezéseket küld a térségbe. A NATO-főtitkár, aki pénteken Kosztasz Szimitisz görög kormányfővel tárgyalt, megerősítette, hogy a NATO továbbra is fenntartja erős jelenlétét Koszovóban és a macedón határon. ,,A NATO határozottan meg fogja akadályozni, hogy szélsőségesek kis csoportja destabilizálja Macedóniát" - hangoztatta Robertson.

A görög miniszterelnök a szkopjei kormány támogatására hívta fel a nemzetközi közösséget, de elvetette a konfliktus "bármiféle erőszakos megoldását". Jiri Dienstbier, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője Belgrádban a jugoszláv hadsereg és a NATO együttműködését sürgette a Dél-Szerbiában és Macedóniában garázdálkodó albán "terroristák" megfékezése miatt.

Szkopjéba látogat Solana

Brüsszelben szombaton bejelentették, hogy hétfőn Szkopjéba látogat Javier Solana az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője. A brüsszeli közlemény szerint Solana tolmácsolja a helyi vezetőknek az EU támogatását, és tárgyalni fog a macedón politikai vezetőkkel azokról a lépésekről, amelyeket azonnal meg kell tenni a biztonság helyreállítása végett - írta az AFP.  • Vennék
  • Hírek