Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az EU segít Macedóniának

2001.03.23. 23:34
Az Európai Unió pénteken ismételten határozott támogatásáról biztosította a macedón kormánynak az albán szélsőségesek elleni fellépését, és további segítséget ígért az ország népének, az albán kisebbséget is beleértve. A közösség tagállamainak vezető politikusai, miután találkoztak Borisz Trajkovszki macedón elnökkel, közös nyilatkozatukban felszólították Szkopjét, hogy "mérsékelt reagálást" tanúsítson az albán lázadókkal szemben. A macedón fegyveres erők pénteken délelőtt átmenetileg beszüntették az albán gerillák állásainak támadását, a szkopjei kormány ugyanakkor felszólította az ország polgári lakosságát, hogy hagyja el azokat a falvakat, ahol terroristák tevékenykednek.
Az Európai Unió vezetői stockholmi csúcsértekezletükön találkoztak a szakadár albánok támadásaitól sújtott Macedónia elnökével, Borisz Trajkovszkival. A találkozó utáni közös sajtóértekezleten Trajkovszki leszögezte: Macedóniában senki nem akar háborút, és a kormány képes megbirkózni az albán fegyveresek akciói nyomán kialakult válsághelyzettel. Szkopje a szélsőségesek katonai és politikai elszigetelését tekinti első számú feladatának, és arra törekszik, hogy minden érintettet bevonjon a politikai rendezés folyamatába - fűzte hozzá.

Önmérsékletre intik Szkopjét

A tagországok vezetői megerősítették, hogy támogatják Macedónia területi integritását, valamint a határok sérthetetlenségét. Az EU állam- és kormányfői közös nyilatkozatukban támogatásukról biztosították a macedón kormányt, hozzátéve, hogy ez a támogatás a NATO-val szoros együttműködésben történik. A nyilatkozat elengedhetetlennek nevezte a koszovói határok megerősített ellenőrzésének szükségességét. Az EU szolidaritásáról biztosította Trajkovszkit, ugyanakkor felszólította a macedón államfőt, hogy Szkopje "mérsékelt reagálást" tanúsítson az albán lázadókkal szemben és tanúsítson önmérsékletet.

Felhívást intézett az unió a koszovói albánokhoz is, hangsúlyozva az erőszaktól való elhatárolódás szükségességét, valamint a határok sérthetetlenségének elfogadását. Nyilatkozatukban hangsúlyozták: minden erőfeszítést meg kell tenni a válság katonai kiszélesedésének megakadályozása érdekében. Az EU ugyanakkor a szkopjei kormányt belpolitikai reformokra szólította fel, hangoztatva a valóban multikulturális társadalom megteremtésének szükségességét.

A stockholmi csúcson részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a csecsenföldi orosz beavatkozáshoz hasonlította a macedóniai helyzetet. Uniós tisztségviselők némileg túlzónak nevezték Putyin kijelentését, mondván, az kissé távoli hasonlat a macedón konfliktusra. Gerhard Schröder német kancellár úgy vélekedett, hogy a csúcson jelentős jelét adták szolidaritásuknak. Kijelentette, a terroristák nem kaphatnak semmilyen esélyt.

Menekülésre szólítják fel a lakosságot

A macedón fegyveres erők pénteken délelőtt átmenetileg beszüntették az albán gerillák állásainak támadását, a szkopjei kormány ugyanakkor felszólította az ország polgári lakosságát, hogy hagyja el azokat a falvakat, ahol terroristák tevékenykednek. A kormányszóvivő szerint erre azért van szükség, mert az albán gerillákat tömörítő Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) túszokat próbál ejteni a polgári lakosok közül. Az otthonuk elhagyására kényszerült polgárok ellátásáról a kormány gondoskodik - ígérte a szkopjei vezetés. A szélsőségesek egyre közelebb kerülnek a macedón fővároshoz, Tetovó környékéről Szkopje felé haladnak.

Koszovó albán vezetői is elítélik a szélsőségeseket

A szélsőséges macedóniai albán csoportok ellen fordultak a koszovói albán vezetők is. Ibrahim Rugova, a Koszovói Demokratikus Liga vezetője, valamint a Koszovói Felszabadítási Hadsereg két korábbi parancsnoka, Hasim Thaqi és Ramus Haradinaj közös nyilatkozatban szólították fel a macedóniai albán gerillákat, hogy azonnal tegyék le a fegyvert és térjenek vissza otthonaikba.

Az albán felkelők és a macedón kormányerők között Tetovó környékén egy hete dúló harcok kezdete óta, több mint 22 ezer macedón állampolgár hagyta el otthonát. Az elmúlt 10 napban a fenyegető macedóniai helyzet miatt több mint 6000-en menekültek Törökországba. Az Anadolu Ajansi török hírügynökség szerint pénteken 186-an lépték át a török határt menedékkeresés céljával.

Aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt Ivan Kosztov bolgár miniszterelnök is, aki szerint fennáll annak a veszélye, hogy országa belesodródik a macedóniai konfliktusba. Szavai szerint ugyanis elképzelhető, hogy a fennálló történelmi és érzelmi kötődések miatt sok bolgár önként megy harcolni Macedóniába. A bolgár kormányfő tart a bulgáriai albán szélsőségesek terrorakcióitól, valamint a macedóniai menekültek áradatától.