Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Újra támad a macedón hadsereg

2001.03.22. 11:12
Alig néhány órával a macedón ultimátum lejárta után a kormányerők újra támadást indítottak az albán gerillák ellen. A szélsőségesek korábban tűzszünetet jelentettek be, de ezt Szkopje nem fogadta el. A macedón ultimátum értelmében a gerilláknak szerda éjfélre kellett volna feladniuk állásaikat vagy megadniuk magukat.
A macedón kormányerők csütörtök hajnalban újra támadást indítottak a macedón-koszovói határnál elhelyzkedő Tetovo melletti albán gerillák állásai ellen. A BBC jelentése szerint a hadsereg nehéztüzérséggel lövi a várossal szembeni hegyeken magukat beásó szélsőségeseket. Szkopje szerdán ultimátumot adott át az albánoknak, hogy éjfélre adják fel állásaikat vagy adják meg magukat. A szélsőségesek az utolsó pillanatban tárgyalást ajánlottak, amit a kormány elutasított.

Ali Ahmeti, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű macedóniai albán fegyveres csoport szóvivője szerda este közölte, hogy ,,jobb tárgyalni, mint harcot kezdeni a két nép között, mert a vérontás után már nem lesz helye a tárgyalásoknak". A tárgyalások elősegítése érdekében az UCK ezért meghatározatlan időre tűzszünetet hirdetett meg.

Macedón rendőrök Tetovó külvárosában
EPA-fotó
Az albán párt is támogatja a macedón elnök fellépését

A parlamenti pártok képviselőivel folytatott tanácskozás után azonban az államfő újságírók előtt felolvasott egy, három megállapítást tartalmazó listát. Az első pont értelmében a macedón hadseregnek helyre kell állítani a rendet a határok mentén, és ugyanezt kell tennie a koszovói nemzetközi békefenntartó erőnek Koszovóban. A második megállapítás szerint fel kell számolni a terrorizmust, és Szkopje elítéli a fegyverek politikai célokból történő használatát. Az utolsó pont pedig kimondja, hogy minden vitás kérdést politikai párbeszéd útján és kizárólag a demokratikus intézményrendszeren keresztül kell megoldani.

Arben Xhaferi, a szkopjei kormánykoalícióhoz tartozó Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) elnöke támogatta a tanácskozáson elfogadott téziseket.

A bolgár miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy Macedónia maga is meg tud birkózni az albán lázadással, ha elvágják a lázadás utánpótlását Koszovóból. Ivan Kosztov telefonon beszélt erről macedón kollégájával és a kormánykoalícióban részt vevő albán párt, az Albánok Demokratikus Pártja vezetőjével. Kosztov ez utóbbinak gratulált, amiért a párt a válság ellenére a kormányban maradt.

A parancsnokságukat időközben átköltöztették

Az albán fegyveresek a Tetovóhoz közeli Selce településnél alakították ki parancsnokságukat. Az utóbbi három nap alatt e településnél az albán fegyveresek több mint ötven halottjukat temették közös sírokba, de előtte civil ruhákba öltöztették az áldozatokat. A Makfax hírügynökség szerint állítólag létezik olyan terv, amely alapján a halottakat az albánok úgy akarják bemutatni, mint a macedón biztonsági erők brutális támadásainak civil áldozatait.

Rendőrt öltek Szkopjéban

Szkopje albánok lakta negyedében szerda délután ismeretlen tettesek rálőttek két rendőrre. Egyikük a kórházba szállítás közben meghalt, míg társa könnyebben megsebesült. Azt nem tudni, hogy az elkövetők albánok voltak-e, mindenesetre a macedón fővárosban ezt követően fokozták a rendőri jelenlétet.

Ivanov aggódik és figyelmeztet

Igor Ivanov, az orosz diplomácia vezetője Szkopjéban kijelentette, hogy Koszovóban az albán szélsőségesek mintegy 90 csoportja ténykedik, melyeknek létszáma eléri az ötezret. Az orosz külügyek irányítója szerint a csapatoknak az a céljuk, hogy fegyveres akcióra kényszerítsék a macedón és a belgrádi vezetőséget, majd ezt követően etnikai tisztogatással vádolják meg őket.

Ivanon véleménye szerint ezek a csoportok a nemzetközi közösség egy részének a jóváhagyásával végzik az akcióikat, és azt szeretnék, ha megváltoznának a jelenlegi határok. Kifejtette azt is, hogy erőszakkal és katonai beavatkozással sem Dél-Szerbiában, sem Koszovóban nem fékezhető meg az etnikai tisztogatás hulláma, az államok közös erőfeszítésére és politikai jóakaratára van szükség.

Ivanov bírálta a nemzetközi közösséget, mondván, hogy mindeddig eléggé tétlenül szemlélte a nemzetközi terrorizmus fellépését. ,,A nemzetközi közösségnek olyan lépéseket kell tennie, amelyek meggyőzik a terroristákat arról, hogy nem ismétlődhet meg a koszovói kaland Macedóniában" - vélekedett.

A NATO erősítést küld az övezetbe

A NATO tanácsa rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy a macedóniai válságra való tekintettel növelni kell a koszovói békefenntartó erők (KFOR) létszámát, s haladéktalanul erősítéseket küldenek a tartomány és Macedónia határára, anélkül azonban, hogy Koszovóban állomásozó csapatait beküldené Macedóniába - írta az MTI. Ez inkább csak szándéknyilatkozat, minthogy a szövetségnek erre nincs semmilyen felhatalmazása, Macedónia kormánya egyelőre maga sem kívánja ezt, s végül a tagállamok közt nincs is teljes egyetértés a térség albán kisebbségi problémáinak kezelését illetően.

Washington infromációkkal segít

Egyes szkopjei hírek szerint Washington nem kíván a jelenleginél több katonát a térségbe vezényelni, de a macedón féllel szívesen megosztja légi felvételeit, s más, hírszerzési források útján szerzett információkat.

Hága nyomoz

A hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán vizsgálatot kezdett a dél-szerbiai és a koszovói fegyveres albán csoportok feltételezett háborús és emberiség elleni bűntetteik ügyében. Mint Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék ügyésze hágai sajtókonferenciáján elmondta, a vizsgálat a "Presevo, Medvedja és Bujanovac Nemzeti Felszabadítási Hadserege" nevű albán szakadár szervezet 1999 novemberétől napjainkig folytatott dél-szerbiai tevékenységére vonatkozik

Menekülnek Macedóniából

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint, amióta Macedóniában elkezdődtek az összecsapások, mintegy 14 000 civil személy hagyta el az országot. Macedóniai menekültek érkeztek több koszovói községbe is. A Macedóniából elmenekültek gyakran tűzik ki úti célul Bulgáriát, Törökországot, Horvátországot és Boszniát is.

Az utóbbi tíz napban mintegy 5 000 menekült érkezett Törökországba Macedóniából. Legtöbbjük asszony és gyerek, akik átmenetileg isztambuli rokonaiknál találtak menedéket. A SRNA hírügynökség szerint ha a menekültek továbbra is ilyen ütemben érkeznek Törökországba (naponta 50 autóbusz érkezik teli menekültekkel), akkor a török hatóságok valószínűleg rövid időn belül kénytelenek lesznek megszervezni a menekültek fogadását.  • Bérelnék
  • Hírek