Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Folytatódnak a tüntetések Jugoszlávia szerte

2000.10.03. 11:04
Jugoszláviában egyre többen csatlakoznak a sztrájkolók, tüntetők, Milosevic lemondását követelő tömeghez. A tüntetések második napján hosszabb ideig tartó útlezárásokat terveznek, az esti tüntetések sem maradnak el. Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítő ajánlatát Milosevic rokona, a moszkvai nagykövet visszautasította.
Egyre többen csatlakoznak a a Milosevic lemondását követelő tömeghez
Hétfőn este Milosevic tévés nyilatkozatban bírálta a jelenlegi ellenzéket, mondván zsarolással megfélemlítéssel és erőszakkal próbálják megkaparintani a hatalmat ama Jugoszlávia felett, melyet külföldi ellenőrzésnek adnak majd át. ,,Szuverén állam vagyunk, saját törvényeivel és alkotmányával és intézményeivel. Szerbiának kötelessége - és megérdemli - megvédeni magát attól az inváziótól, melyet a felforgatás különböző formáival készítettek elő." - mondta Milosevic. A jugoszláv elnök szerint az ellenzék NATO országok pénzéből próbálja magának megnyerni a választásokat.

Az ellenzék szerint Milosevic tévés nyilatkozata páni félelmének jele. Zoran Djindjic ellenzéki vezető a beszéd egy olyan ,,diktátort mutat, aki ahhoz a néphez fordul segítségért, amelyet tíz éven keresztül sanyargatott".

Milosevic elutasította Putyin közvetítési ajánlatát

Különleges ellenállás
A szerbek most is eredeti ötletekkel tüntetnek. Egy belgrádi internet-szolgáltató egyhavi ingyenes internet-hozzáférést ígért azoknak, akik bizonyíthatóan szeptember 24. után kiléptek a Szerbiai Szocialista Pártból. Az Otpor aktivistái kedden Belgrád pár négyzetméternyi területén Független Egyetemista Államot akar kikiáltani, ahová csak útlevéllel lehet belépni. Az országos meteorológiai szolgálat is sztrájkol: a holnapi időt mindaddig senki sem ismeri, míg Milosevic van hatalmon. A mitrovicai Matróz Papírgyár nem küld papírt a rendszerhű sajtónak.

Hétfőn Vlagyimir Putyin felajánlotta segítségét a konfliktus megoldására, és Moszkvába invitálta Kostunicát és Milosevicet tárgyalni. Az ajánlatot Jugoszlávia moszkvai nagykövete, Milosevic fivére, Boriszláv visszautasította mondván ,,a választási procedúrát a törvény és nem a tárgyalás szabályozza".

Az Index tudósítója szerint Szabadkán hétfőn este közel tízezren vonultak az utcára Kostunica győzelmének elismertetéséért. A tiltakozók egy időre a régi E-5-ös utat is lezárták. A helyi diákok keddre újabb tanítási bojkottot hirdettek meg, Kasza József polgármester kedden délbe a körzeti bíróság épülete elé hívta össze a tüntetőket.

Az Index tudósítója szerint a helyzetre jellemző, hogy számos állami, azaz szocialista irányítás alatt álló vállalat dolgozói is csatlakoztak az általános sztrájkhullámhoz, ezeken a helyeken általában az igazgató felfüggesztését is kérik.

Elhalasztott egyetemi tanévkezdés

A belgrádi egyetemisták levélben kérték Nebojsa Pavkovics tábornoknak, a Jugoszláv Katonaság vezérkari főnökét ne fordítsa a hadsereget a tüntetők ellen. A vajdasági egyetemeken hétfőn délelőtt kezdődött a hivatalos tanév, este azonban az egyetemi tanács közölte: a körülményekre való tekintettel tíz nappal elhalasztják a tanévkezdést.

Kedden a hétfői két órás útblokádot öt órásra tervezik. Cedomir Jovanovics, az SZDE választási stábjának főnöke közölte: válságtörzset alakítanak, mert az országban drámai a helyzet. Az ellenzék csütörtökre tervezi tüntetései tetőzését, Szerbia egész területéről mindenkit Belgrádba várnak.

Milosevic hétfőn lemondatta Rade Markovic-ot a nemzetbiztonsági hivatal és a különleges rendőrségi alakulatok főnökét. A lapok értesülései szerint az elkövetkező napokban leváltás hullám várható a rendőrségben, főleg azokban a városokban, ahol a rendőrség nem bizonyított elég határozottságot a tüntetőkkel szemben.