Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Albán fegyveresek gyűrűjéből szabadították ki a macedón kormánytagot

2001.03.09. 20:27
Albán szélsőségesek csütörtök este körbezárták és péntek délutánig tűz alatt tartották azt a macedón konvojt, melyben a macedón belügyminiszter-helyettes is utazott. Az összetűzés előtt megöltek egy rendőrt, mely a konvojt védte. Görögország pénteken katonai segélyt küldött Macedóniának. A KFOR csütörtökön hét albán szélsőségest tartóztatott le.
Albán szélsőségesek csütörtökön este Brestben körbezárták, és péntek délutánig tűz alatt tartották azt a 15 autóból álló macedón konvojt, melyben a térségbe látogató magas rangú belügyi tisztségviselők - köztük Ljube Boskovski macedón belügyminiszter helyettes - és újságírók utaztak. A hírügynökségeket a körbezárt rendőrségi konvoj helyzetéről egy helyszínen lévő újságíró tájékoztatta mobiltelefonon. A macedón rendőrség tájékoztatása szerint a konvojt egy nehezen megközelíthető erdős területen támadták meg, és csupán péntek délután sikerült a harcokat beszüntetni.

Csütörtökön este az albán harcosok a magas rangú tisztségviselőket kísérő rendőrségi konvojt is megtámadták, és egy rendőrt lelőttek. Az első támadás pillanatában a tisztségviselők nem voltak a konvojban. A támadás helyszíne két kilométerre található a koszovói határ közelében fekvő Tanusevci falutól, amelyet a macedóniai albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege nevű szélsőséges csoport ellenőriz. A fegyveres konfliktus február 12-e óta tart.

Görögország katonai segélyt küld Macedóniának
Görögország pénteken katonai segélyt indított útnak Macedóniának a határain kialakult fegyveres konfliktus miatt. A hajószállítmánnyal Athén a védelmi minisztérium közlése szerint öt katonai teherautót, rádiókat, golyóálló öltözékeket és orvosi felszereléseket küldött.

Görögország többszörösen érintett az ügyben: Athén Macedónia országnév-használatát az ókori hellén örökség bitorlásának tekinti, és ezért, az ENSZ-szel egyetértésben ,,Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaságként" emlegeti. Ugyanakkor a jugoszláv időkben rokonszenvezett a pravoszláv szerbekkel, és a macedóniai szlávok is ezt az ortodox keresztény hitet vallják. Ezenkívül több mint 600 ezer albán menekült él Görögországban.

Ismét lezárták a koszovói-macedón határt

Macedónia válaszul arra, hogy csütörtökön a határövezetben meggyilkoltak egy rendőrt, pénteken ismét lezárta minden, Koszovóba vezető határátkelőhelyét. A rendőr akkor vesztette életét, amikor egy albán felkelő rakétavetővel felrobbantotta terepjáróját. A támadó feltehetően azokhoz az albánokhoz tartozott, akiket a koszovói határ menti Tanusevci település környékéről szorítottak ki a nemzetközi békefenntartók. Az első alkalommal vasárnap lezárt határt Szkopje szerdán nyitotta meg újra.

Új, közös szerb vezérkar Dél-Szerbiában

Nebojsa Covics szerb miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy menesztik a koszovói háború idején Dél-Szerbiában szolgált katonai és rendőri vezetőket és helyükre egy teljesen új tábornoki kart ültetnek. A körzet biztonsági erőit közös parancsnokság alá helyezik.

KFOR-katonák albánokat tartóztattak le

A térségben lévő amerikai KFOR katonák csütörtökön hét albánt tartóztattak le, akikről azt vélik, hogy egy fegyveres nemzeti csoport tagjai. A letartóztatottak között van az az albán fegyveres is, akit március 7-én amerikai katonák egy tűzpárbajban megsebesítettek. A gyanúsítottakat egy amerikai katonai bázison tartják fogva. A térségbe 250 KFOR katonát vezényeltek. A dél-szerbiai biztonsági övezetben pedig pénteken elraboltak öt koszovói szerbet.  • Vennék
  • Hírek