Letette a hivatali esküt Viktor Juscsenko

2005.01.23. 13:49
Az alkotmányra és a Szentírásra esküdött fel hatvannégy ország küldötte, köztük Mádl Ferenc előtt az új ukrán elnök, akit az utcán több százezer híve és pár száz ellenfele várja.
A kijevi parlamentben vasárnap tartott ünnepélyes beiktatáson a törvényhozás tagjain kívül 64 külföldi küldöttség vett részt. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter képviseli a beiktatási ünnepségeken.

Katonai tiszteletadással

A himnusz elhangzása után Jaroszlav Davidovics, a Központi Választási Bizottság elnöke ismertette az elnökválasztás eredményét, majd Mikola Szelivon, az alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a megválasztott elnök eleget tesz valamennyi alkotmányos előírásnak. Juscsenko jobb kezét az ukrán alkotmányra és a Pereszopnici Szentírásra, az első ukrán nyelvű bibliára helyezve elmondta az eskü szövegét, majd átvette az alkotmánybíróság elnökétől a beiktatásra vonatkozó okmányokat és a hatalom jelképeit.

A parlamenti szónoki emelvényen mondott beszédében az új államfő emlékeztetett: jegybanki elnökként, kormányfőként és a Mi Ukrajnánk tömörülés elnökeként e helyen korábban a demokratikus és független Ukrajna megteremtését szorgalmazta, s a mai nap bizonyította, hogy nem voltak hiábavalóak az erőfeszítései. Az állampolgárok kivívták a tisztességes választásokhoz való jogot - mutatott rá, a második forduló megismétlését eredményező több százezres tüntetésekre utalva. Közölte: a cél az erős és demokratikus Ukrajna megteremtése.

A beiktatáson jelen voltak a független Ukrajna előző elnöke, Leonyid Kravcsuk és Leonyid Kucsma. Meghívták Viktor Janukovics volt kormányfőt is, Juscsenko választási ellenfelét, ő azonban távol maradt. Mintegy száz híve megpróbált a parlamentéhez vonulni kék-fehér zászlókkal, de a rendőrség megállította őket.

A beiktatási ceremónia után Juscsenko és a vendégek a szomszédos Mária palotához vonultak, ahol katonai tiszteletadással fogadták az új elnököt.

Az ünnepségsorozat következő részében Juscsenko, a vendégek, a parlamenti képviselők a Függetlenség terére vonulnak, ahol az új elnök beszédet mond. A tér az ünnepség alkalmából narancsszínűbe öltözött: a környező épületek oszlopait narancssárga szalagok díszítik. A téren összegyűlt több százezer ünneplő narancssárga és nemzeti zászlókkal várja az új államfőt, akit tavaly decemberben - még az ellenzék elnökjelöltjeként - heteken át támogatásukról biztosítottak a maratoni nagygyűléseken.

A Nemzeti Bank elnöke és a lombirtó

Mi Ukrajnánk jobboldali ellenzéki tömörülés jelöltjeként nyerte meg az 2004. évi elnökválasztást, és lett az 1991 óta független Ukrajna harmadik államfője.

A Mi Ukrajnánk rendelkezik a legnagyobb létszámú frakcióval a parlamentben. Legnagyobb a támogatottsága Nyugat-Ukrajnában és az ország középső részén, így a közel hárommilliós lélekszámú fővárosban, Kijevben is.

Viktor Andrijovics Juscsenko 1954. február 23-án született az északkelet-ukrajnai Szumi megye Horuzsivka falujában, tanárcsaládban. A nyugat-ukrajnai Ternopilban szerzett közgazdász diplomát, a közgazdaságtudományok kandidátusa. 1976 után a bankszférában dolgozott, 1993 és 1999 között az Ukrán Nemzeti Bank elnöke volt. A nemzeti bank elnökeként az ő nevéhez fűződik az infláció megfékezése a kilencvenes években és az erős nemzeti valuta, a hrivnya bevezetése. Leonyid Kucsma elnök második ciklusra történt megválasztása után, 1999-ben nevezték ki kormányfőnek.

Miniszterelnöksége idején a gazdaság megreformálását és korrupció visszaszorítását tűzte ki célul. Mostani választási szövetségesével, Julija Timosenko akkori energiaügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettessel az oldalán megkezdte a stratégiai fontosságú energetikai ipar reformját. Kormányzása idején kezdődött meg az elmaradt munkabérek és nyugdíjak kifizetése. Miniszterelnöksége mindössze egy évig tartott, a parlament ugyanis bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta. Karizmatikus egyéniség, aminek köszönhetően az általa vezetett, politikai erők széles skáláját összefogó tömörülés szerezte a legtöbb helyet a parlamentben a 2002-es választásokon. Sokan határozatlanságának tudták be, hogy nem sikerült egyesítenie a Mi Ukrajnánkat, Julija Timosenko tömörülését és a baloldali ellenzéket, és nem őt bízták meg a kormányalakítással. Ellenzékben egyre jobban radikalizálódott.

Szeptemberben - az elnökválasztási kampány idején - rejtélyes körülmények között megbetegedett. Utóbb kiderült, hogy a dioxin legveszélyesebb fajtájával, az Agent Orange lombirtó összetevőjével, a TCDD-vel mérgezték meg. Juscsenko egy interjúban arról beszélt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU, a KGB ukrajnai utódszervezete) vezetőivel együtt elköltött vacsora után lett rosszul. Az SZBU vezetői cáfolták, hogy ők mérgezték volna meg az ellenzéki vezetőt.

Ellenfelei nacionalizmussal és azzal vádolták meg, hogy meg kívánja osztani az ukránajkú Nyugat- és az oroszajkú Kelet-Ukrajnát. A sajtó a nevét leggyakrabban a Nyugat-barát jelzővel együtt emlegeti. Ukrajna euroatlanti integrációja mellett foglalt állást, de egyidejűleg pragmatikus jószomszédi viszonyt szorgalmaz Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnerével és legnagyobb szomszédjával, Oroszországgal is. Beiktatása másnapján Moszkvába látogat - még decemberben ígéretet tett, hogy első hivatalos útja Oroszországba vezet -, majd kedden Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt kívánja ismertetni európai integrációs terveit.

Választási programjában a hazai munkaerőpiac javítását, a külföldi működőtőke-befektetések növelését, a kis- és középvállalatok helyzetének javítását és a korrupció visszaszorítását ígérte.

Juscsenko elkötelezett hazafinak vallja magát, és az ukrán költészet nagy kedvelője. Felesége, Katerina Csumacsenko ukrán származású amerikai állampolgár, aki férje kedvéért a választási kampány közepette folyamodott az ukrán állampolgárságért. A házasságból három gyermek született. Előző házasságából Viktor Juscsenkónak két felnőtt gyermeke van, lánya révén kétszeres nagyapa.

Amerika segít

Az Egyesült Államok segítségét ígérte az ukrán politikai reformok előremozdításához és a gazdasági növekedés biztosításához Colin Powell távozó amerikai külügyminiszter vasárnap, röviddel a megválasztott ukrán elnök, a nyugatbarát Viktor Juscsenko beiktatási ünnepsége előtt.

"Azt hiszem, hogy sok mindenben segíthetnénk" - jelentette ki Powel újságírók előtt azon a repülőgépen, amely Washingtonból Kijevbe vitte őt. "Megvannak a tapasztalataink a reformot célzó erőfeszítések, valamint a civil társadalom és a politikai intézmények fejlesztése terén. Az ukrán gazdaság viszonylag jól működik, de azt reméljük, hogy javíthatjuk a teljesítményét" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok határozottan támogatta azt a fordulatot, amely lehetővé tette, hogy decemberben Juscsenkót válasszák elnökké - oroszbarát vetélytársával, Viktor Janukoviccsal szemben -, miután az ukrán elnökválasztás második fordulójában jelentős csalások történtek.

Powell kijelentette, hogy az új ukrán elnökkel meg kívánja vitatni azt a döntést is, amelynek értelmében Ukrajna kivonná katonáit Irakból.  • Tippek
  • Árfolyam