Klaudia
-4 °C
2 °C

Tizenhat év börtönt is kaphat az izraeli elnök

2006.10.16. 11:09
Rendkívül súlyos büntetést is kaphat Móse Kacav, ha beigazolódnak a szexuális zaklatásairól szóló vádak. Az elnököt hivatali visszaélésekkel és illegális lehallgatással is gyanúsítják.

Háromtól tizenhat évig terjedő szigorított börtönnel súlythajtkák Móse Kacav izraeli államfőt, ha a bíróság bűnösnek találja a szexuális zaklatás miatt. Az ügyészségnek két-három héten belül kell nyilatkoznia az ügyről, amit a rendőrség vádemelési javaslattal adott át a vádhatóságnak.

Kacavot az elnöki hivatal két beosztottja gyanúsítja szexuális zaklatással. Az egyik nő emellett azt is állította, hogy az elnök pénzt fogadott el kegyelmi jogának gyakorlásáért.

Móse Kacav ellen volt titkárnője és egy alkalmazottja sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt javasolt vádat emelni a rendőrség. A vádemelési javaslat öt másik nő elleni szexuális zaklatásra, szemérem elleni vétségre, illegális lehallgatásokra, az igazságszolgáltatás akadályozására és hivatali hatalommal való visszaélésre is vonatkozik.

A rádió által név nélkül idézett igazságügyi illetékesek szerint Kacav ellen várhatóan akkor is lefolytatják az eljárást, ha lemond tisztségéből.