Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atomtitkot árult a pakisztáni atombomba atyja

2004.02.04. 13:28
Elismerte az atomtikok kiszivárogtatását Ahmed Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja. A tudós Pervez Musarraff államfőnek vallott. Állítása szerint a tábornok már korábban is tudott a szivárogtatásokról.
Elismerte bűnösségét és kegyelmet kért szerdán Pervez Musarraf elnöktől a nukleáris technológia átadásával gyanúsított pakisztáni atomtudós, Ahmed Kádir Hán. A pakisztáni atombomba atyjának tartott tudós nyilatkozatban vállalta magára a felelősséget a pakisztáni atomtechnológia külföldre szivárogtatásáért.

Érdemeire hivatkozva azonban kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

Musarraf tudhatta

Hánt azzal vádolják, hogy Líbiának, Iránnak és Észak-Koreának adott át atomtitkokat. A tudós beismerését azon a találkozón tette, amely kérésére jött létre szerdán Ravalpindiben közte és Musarraf elnök között.

Egyes források szerint az államfő fontolgatja, hogy vádat emeljen-e a pakisztáni atomprogramban játszott szerepe miatt nemzeti hősként tisztelt Abdul Kádir Hán ellen. Egy vezető ellenzéki politikus, a tudós egyik barátja ugyanakkor kedden azt állította, Hán még korábban bevallotta neki, hogy részt vett az atomtitok átadásában, de azt vezető katonai tisztviselők, köztük Pervez Musarraf tudtával tette.

Megrázott népesség

A pakisztáni katonai vezérkar két egykori főnöke, akiket Hán egy állítólagos szombati beismerése alapján hallgattak ki, tagadták részességüket az ügyben. A kormányzat több vezető tisztségviselője, valamint maga Musarraf elnök korábban szintén ismételten tagadták érintettségüket.

Pervez Musharraf államfő az ügyben várhatóan a következő napokban beszédet intéz a pakisztáni néphez. Az országot megrázta a szerdai bejelentés. A radikális muzulmán csoportosulásokat tömörítő Muttahida Medzsaisz-i-Amal (MMA) pártszövetség péntekre általános sztrájkra hívott fel.