Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Atomtitkot árult a pakisztáni atombomba atyja

2004.02.04. 13:28
Elismerte az atomtikok kiszivárogtatását Ahmed Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja. A tudós Pervez Musarraff államfőnek vallott. Állítása szerint a tábornok már korábban is tudott a szivárogtatásokról.
Elismerte bűnösségét és kegyelmet kért szerdán Pervez Musarraf elnöktől a nukleáris technológia átadásával gyanúsított pakisztáni atomtudós, Ahmed Kádir Hán. A pakisztáni atombomba atyjának tartott tudós nyilatkozatban vállalta magára a felelősséget a pakisztáni atomtechnológia külföldre szivárogtatásáért.

Érdemeire hivatkozva azonban kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

Musarraf tudhatta

Hánt azzal vádolják, hogy Líbiának, Iránnak és Észak-Koreának adott át atomtitkokat. A tudós beismerését azon a találkozón tette, amely kérésére jött létre szerdán Ravalpindiben közte és Musarraf elnök között.

Egyes források szerint az államfő fontolgatja, hogy vádat emeljen-e a pakisztáni atomprogramban játszott szerepe miatt nemzeti hősként tisztelt Abdul Kádir Hán ellen. Egy vezető ellenzéki politikus, a tudós egyik barátja ugyanakkor kedden azt állította, Hán még korábban bevallotta neki, hogy részt vett az atomtitok átadásában, de azt vezető katonai tisztviselők, köztük Pervez Musarraf tudtával tette.

Megrázott népesség

A pakisztáni katonai vezérkar két egykori főnöke, akiket Hán egy állítólagos szombati beismerése alapján hallgattak ki, tagadták részességüket az ügyben. A kormányzat több vezető tisztségviselője, valamint maga Musarraf elnök korábban szintén ismételten tagadták érintettségüket.

Pervez Musharraf államfő az ügyben várhatóan a következő napokban beszédet intéz a pakisztáni néphez. Az országot megrázta a szerdai bejelentés. A radikális muzulmán csoportosulásokat tömörítő Muttahida Medzsaisz-i-Amal (MMA) pártszövetség péntekre általános sztrájkra hívott fel.