Auguszta
-7 °C
0 °C

Sikertelen túszejtés Kairóban

2003.09.04. 19:18
Egy feltehetőleg elmebeteg férfi azt tervezte, hogy amerikai áldozatát mindaddig fogságban tartja, amíg a szövetséges erők ki nem vonulnak Irakból. Csütörtökön napvilágra került egy terv, miszerint egy muzulmán hittudományi egyetem vallási televíziót kíván indítani, hogy ne mossák egybe az iszlám és a terrorizmusa fogalmát.
Megpróbált túszul ejteni egy amerikai turistát egy szállodaalkalmazott Kairóban, így tiltakozva az amerikai hadsereg iraki jelenléte ellen - közölte csütörtökön az egyiptomi belügyminisztérium. A húszéves férfi - az egyik kairói szálloda takarítószemélyzetének tagja - szerda este késsel fenyegetett meg egy szabadságát ott töltő amerikait. Rendőrök a földre teperték és őrizetbe vették a támadót.

Egyiptom ellenezte

A feltehetően elmezavarban szenvedő férfi a dpa német hírügynökség jelentése szerint azt tervezte, hogy áldozatát mindaddig fogságban tartja, amíg az amerikai erők ki nem vonulnak Irakból. Egyiptom ellenezte az Irak elleni háborút. A harcok kezdetekor egyiptomiak ezrei vonultak az utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

Sokan egybemossák

Az új csatorna nem csupán hagyományos vallási ügyekkel foglalkozik majd, hanem gyermekekről és nőkről szóló vitákat és speciális műsorokat is sugároz. A muzulmán világ olyan kényes kérdéseit is felveti majd, mint a szervátültetés, a génmanipulációk vagy a transzszexualitás problémája. Felvilágosító műsorokat terveznek nem muzulmánok számára a saríáról, az iszlám törvénykezésről, a Koránról, az iszlám szent könyvéről és a hadíszról, a próféta mondásait tartalmazó kötetről - mondta az egyetem elnöke.

Számos arab kormányzat panaszolja, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek óta sokan egybemossák az iszlám és a terrorizmus fogalmát - jegyzi meg az AFP francia hírügynökség. Az al-Azhar egyetem, amelynek mintegy kilencvenezer hallgatója van, valamint az al-Azhar mecset, a szunnita muzulmánok legjelentősebb kultikus helye az iszlám mérsékelt változatát hirdeti. A televízió indításának időpontja egyelőre nem ismeretes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!