Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Pörög a kalózbiznisz

2008.09.27. 11:26
A csütörtökön elrabolt, tankokat és más fegyvereket szállító ukrán teherhajóért és személyzetéért 35 millió dollárt követelnek szomáliai kalózok. Ma reggel újabb kalóztámadás történt: két héten belül már a harmadik görög hajót foglalták el Sandokan vállalkozó kedvű utódai.

Harmincötmillió dolláros váltságdíjat követelt a szomáliai kalózok azért az ukrán teherhajóér és személyzetéért, amelyet a héten raboltak el fedélzetén 21 (vagy 35) emberrel és 33 harckocsival. Korábban az orosz sajtó arról számolt be, hogy a hajó legénységének egyik tagja a kalózok tárgyalási ajánlatáról számolt be telefonon. Ő elmondta azt is, hogy társaival jól bánnak és mindenki épségben van.

A Faina nevű, belizei zászló alatt közlekedő ukrán teherhajót, fedélzetén 21 emberrel, még csütörtökön foglalták el szomáliai kalózok, akik valószínűleg nem tudták, hogy mit rejt a hajó rakománya. A hajó a kenyai hadseregnek szánt fegyvereket, többek között 33 orosz gyártmányú T-72-es harckocsit, lőszereket és aknavetőket szállított Ukrajnából.

Oroszország pénteken jelentette be, hogy hajói és állampolgárai védelmében a NATO tagországok és Malaysia után hadihajókat küld a térségbe. Az elfogott ukrán hajó legénységének három orosz állampolgárságú tagja van.

Egy amerikai hadihajó már követi a Fainát, de a fegyveres bavatkozásról még nem született döntés. A kalózok korábban arra figyelmeztettek, hogy ellenállnak bármilyen, a hajó visszaszerzésére vagy a legénység kiszabadítására irányuló támadásnak. Két héttel ezelőtt francia kommandósok szabadítottak ki egy fogságba esett házaspárt.

Rossz hónapjuk van a görögöknek

Két héten belül a harmadik görög hajót térítették el ma reggel szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) infromációi szerint. A vegyi anyagot szállító görög tartályhajó fedélzetén 19 fős személyzet volt. A hajó Európából egy közel-keleti kikötőbe tartott. A szomáliai kalózok automata fegyverekből nyitottak tüzet, mielőtt a fedélzetre léptek volna.

Legutóbb múlt hét vasárnap támadtak meg egy görög szénszállító-hajót Szomália partjaitól 250 tengeri mérföldre a nyílt tengeren. Előtte csütörtökön csaptak le a 25 fős legénységgel közlekedő Centauri nevű hajóra.

A zavaros belpolitikai helyzetet kihasználó afrikai kalózok egyre messzebb merészkednek ki a nyílt tengerre, a partok menti és az ádeni-öbölbeli kalózkodás robbanásszerűen terjed. Szerdán már az amerikai flotta egyik szállítóhajójának is figyelmeztető lövéseket kellett leadnia. A térségben idén eddig 55 támadást jegyeztek fel. Jelenleg a szomáliai kalózok közel 200 embert tarthatnak fogva, és körülbelül másféltucat eltérített hajó van a birtokukban. Az ENSZ szakértői éves szinten 100 millió euróra becsülik a hajókért és a legénységekért kifizetett váltságdíj összegét.