Árpád
-2 °C
3 °C

Pörög a kalózbiznisz

2008.09.27. 11:26
A csütörtökön elrabolt, tankokat és más fegyvereket szállító ukrán teherhajóért és személyzetéért 35 millió dollárt követelnek szomáliai kalózok. Ma reggel újabb kalóztámadás történt: két héten belül már a harmadik görög hajót foglalták el Sandokan vállalkozó kedvű utódai.

Harmincötmillió dolláros váltságdíjat követelt a szomáliai kalózok azért az ukrán teherhajóér és személyzetéért, amelyet a héten raboltak el fedélzetén 21 (vagy 35) emberrel és 33 harckocsival. Korábban az orosz sajtó arról számolt be, hogy a hajó legénységének egyik tagja a kalózok tárgyalási ajánlatáról számolt be telefonon. Ő elmondta azt is, hogy társaival jól bánnak és mindenki épségben van.

A Faina nevű, belizei zászló alatt közlekedő ukrán teherhajót, fedélzetén 21 emberrel, még csütörtökön foglalták el szomáliai kalózok, akik valószínűleg nem tudták, hogy mit rejt a hajó rakománya. A hajó a kenyai hadseregnek szánt fegyvereket, többek között 33 orosz gyártmányú T-72-es harckocsit, lőszereket és aknavetőket szállított Ukrajnából.

Oroszország pénteken jelentette be, hogy hajói és állampolgárai védelmében a NATO tagországok és Malaysia után hadihajókat küld a térségbe. Az elfogott ukrán hajó legénységének három orosz állampolgárságú tagja van.

Egy amerikai hadihajó már követi a Fainát, de a fegyveres bavatkozásról még nem született döntés. A kalózok korábban arra figyelmeztettek, hogy ellenállnak bármilyen, a hajó visszaszerzésére vagy a legénység kiszabadítására irányuló támadásnak. Két héttel ezelőtt francia kommandósok szabadítottak ki egy fogságba esett házaspárt.

Rossz hónapjuk van a görögöknek

Két héten belül a harmadik görög hajót térítették el ma reggel szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) infromációi szerint. A vegyi anyagot szállító görög tartályhajó fedélzetén 19 fős személyzet volt. A hajó Európából egy közel-keleti kikötőbe tartott. A szomáliai kalózok automata fegyverekből nyitottak tüzet, mielőtt a fedélzetre léptek volna.

Legutóbb múlt hét vasárnap támadtak meg egy görög szénszállító-hajót Szomália partjaitól 250 tengeri mérföldre a nyílt tengeren. Előtte csütörtökön csaptak le a 25 fős legénységgel közlekedő Centauri nevű hajóra.

A zavaros belpolitikai helyzetet kihasználó afrikai kalózok egyre messzebb merészkednek ki a nyílt tengerre, a partok menti és az ádeni-öbölbeli kalózkodás robbanásszerűen terjed. Szerdán már az amerikai flotta egyik szállítóhajójának is figyelmeztető lövéseket kellett leadnia. A térségben idén eddig 55 támadást jegyeztek fel. Jelenleg a szomáliai kalózok közel 200 embert tarthatnak fogva, és körülbelül másféltucat eltérített hajó van a birtokukban. Az ENSZ szakértői éves szinten 100 millió euróra becsülik a hajókért és a legénységekért kifizetett váltságdíj összegét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?