Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Amerikába küldték a román Kalasnyikovokat

2004.04.21. 14:09
Tiltott fegyverkereskedelem gyanújával nyolcezer román Kalasnyikovot foglaltak le az olasz hatóságok. A román védelmi minisztérium szerint teljesen legális üzletről van szó, a Kalasnyikovok polgári célokat szolgálnak. A szállítólevelekkel azonban nincs minden rendben.
Nyolcezer román gyártmányú Kalasnyikovot foglaltak le az olasz hatóságok Gioia Tauro kikötőjében. A hatmillió euró értékűre becsült gyorstüzelő fegyvereket az olasz hatóságok hadi célú szállítmánynak nyilvánították és elkobozták. A fegyverszállítmány a fekete-tengeri Konstanca kikötőjében került a török bejegyzésű hajóra, egy amerikai cégnek címezve.

Minden rendben volt

Románia hivatalosan tagadja, hogy tiltott fegyvereket szállítana. Védelmi és külkereskedelmi illetékesek szerint "minden tekintetben törvényes és polgári rendeltetésű szállítmányról van szó" - írta több román napilap is.

A gyorstüzelő pisztolyokat úgy alakították át, hogy sorozatlövésre - tehát háborús célokra - alkalmatlanok. A rakomány fegyvertartalmát pedig a szállítmányozási okmányokban szabályszerűen feltüntették. "Szokványos civil fegyverkereskedelmi szállítmányról van szó" - nyilatkozta a sajtónak a román védelmi minisztérium szóvivője is.

Fura szállítólevelek

A rakományt kísérő román megbízott és a kikötői rakodó cég vezetője szerint azonban a rakományt kísérő papírokból nem derült ki a konténerek igazi tartalma.

Az Egyesült Államokban nagy keletje van a teljesítményükhöz képest olcsó román fegyvereknek. Egy új Kalasnyikov 600, egy felújított csak 200 dollárba kerül. Ezeket a román hadsereg fölöslegessé vált készletéből exportálják. A szóban forgó rakományt is egy meg nem nevezett amerikai fegyverkereskedelmi cég megrendelésére indították útnak.