Gerzson
-3 °C
3 °C

Előre szólt, hogy lőni fog a kaliforniai fiú

2001.03.06. 11:12
Továbbra is csak feltételezések vannak arról, hogy miért kezdett el lövöldözni az a 15 éves diák, aki hétfőn két embert megölt és tizenhármat megsebesített egy kaliforniai iskolában. ,,Talán soha nem tudjuk meg a valódi indítékot" - idézte a CNN a San Diego megyei kerületi ügyészt, aki hozzátette, hogy a diák kihallgatása folyik, de válaszai egyelőre nem nyilvánosak.
Az újabb amerikai iskolai lövöldözés - mely két éve a legsúlyosabb eset - hétfőn délelőtt fél tíz körül történt Kalifornia államban, San Diegótól 16 kilométernyire. Hivatalos jelentések szerint a vádlott, Charles Andrew William több mint harmincszor tüzelt 22 kaliberes kézifegyveréből, négyszer újratöltve azt. Andy, ahogy társai hívják, a fiúvécében kezdett el lövöldözni. Két diákot itt lőtt le; egy 14 éves fiú a helyszínen meghalt, 15 éves társa a kórházban vesztette életét.

Andy ezután a helyiség ajtajában állva válogatás nélkül tüzelni kezdett mindenkire, aki éppen arra jár. Tizenhárom ember megsebesült, egyikük állapota súlyos. A sebesültek közül kettő felnőtt, egyikük az iskola biztonsági őre, akit akkor lőtt le, amikor bement megnézni, mi történik. Tanúk szerint a fiú mosolyogva jött ki az épületből, ahol ismét tüzet nyitott, majd visszament. A rendőrök bent az épületben fogták el, ellenállást nem tanúsított.

Iskolai mészárlások

- 1997. december: egy 14 éves diák három társát ölte meg Kentuckyban
- 1998. március: négy diákot és egy tanárt lőtt agyon két diák, 11 és 13 évesek, egy arkansasi iskolában
- 1999. április: Coloradóban két diák 13 társát ölte meg, megsebesítve további 23-at egy hatórás mészárlásban
- 1999. május: Georgiában hat társát lőtte agyon az iskolában egy diák
- 2000. február: egy michigani elsős agyonlőtte hatéves kislány osztálytársát
- 2000. május: Floridában egy 13 éves diák lelőtte a tanárát

(forrás: The New York Times, BBC)

Előre szólt, hogy lőni fog

A kihallgatott diákok szerint a fiú korábban mondta is, hogy egy nappal fegyverrel jön iskolába, és lövöldözni fog, de senki nem vette komolyan. Mások szerint Andyt mindenki cikizte, mert ,,ostoba" volt és gyenge, ezért aztán könnyű préda. A fiút a kihallgatás előtt elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették, ennek eredménye egyelőre nem nyilvános. Otthoni számítógépéből nyomozók elvitték a merevlemezt, lakásukban hét puskát találtak.

Felnőttként állítják bíróság elé

A New York Times szerint a fiút felnőttként fogják bíróság elé állítani, gyilkosságért, fegyveres támadásért, és engedély nélküli fegyverbirtoklásért. A kaliforniai kormányzó és az elnök részvétüket fejezték ki az esetért, amit George Bush ,,gyáva akciónak" nevezett. Az eset miatt várhatóan ismét fellángol a vita az amerikai fegyverviselési szabályozás körül, amely amúgy is az egyik legfontosabb ütközőpont demokraták és republikánusok közt.