Egy kihallgatás hangjai

2000.01.20. 20:25
Bár kínzás hangjai nem hallhatók a minap a Kambodzsai Dokumentációs Központ birtokába jutott húsz éves magnófelvételen, a magnószalag újabb adalékokkal szolgál a Vörös Khmer kegyetlenségeinek megismeréséhez.

gyilkossagok A Chan Nhoung vallomását tartalmazó szalag húsz év óta a terrorcselekmények első bizonyítéka. Nhoungot 1977-ben hazaárulás vádjával tartóztatták le, majd kínvallatása után Phnom Pen külvárosában kivégezték. Egyike volt annak a húszezer politikai ellenségnek, akiket a Vörös Khmerek hírhedt börtönében, az S-21-ben végeztek ki.

A kihallgatott Nhoung bizonytalan történeteket mesélt CIA ügynökökről és vietnámi összeesküvésekről. A fogoly elmeséli, hogy át akart szökni a szomszédos Vietnámba, azonban letartóztatták, amikor banánlopáson érték. A felvételeken nem hallhatók kínzásra utaló hangok, de Nhuong meggyötört hangja utal arra, hogy miként bántak a foglyokkal a Tuol Slengnek is nevezett börtönben.

A megsárgult kazettát egy ismeretlen juttatta el a Kambodzsai Dokumentációs Központba. Ez nem csökkenti a szalag bizonyító erejét - jelentette ki Youk Chhang a központ kutatási vezetője. A történészek számára valószínűleg érdekesebb a khmerek kegyetlenségeinek újabb részleteit feltáró felvétel, mint az ügyészeknek, utóbbiaknak ugyanis több ezer oldalnyi kézzel írott vallomás áll rendelkezésére.

A dokumentációs központ tudott arról, hogy egyes kihallgatásokat magnóra vettek, 1995-ös megalakulása óta azonban ez az elso birtokukba jutott felvétel. Az utóbbi három hétben több százezer oldalnyi dokumentum jutottak el ismeretlenek a kutatókhoz - Youk Chhang szerint annak reményében, hogy bizonyítékul szolgálhatnak a még élő Vörös Khmer vezetők felkutatásához.  • Hírek
  • Hírek