Márk
13 °C
28 °C

Reggeli támadás Kandahár ellen

2001.10.09. 08:50
Kedd reggel, helyi idő szerint nyolc óra után, nappali világosságban valószínűleg amerikai és brit csapatok csapást mértek a dél-afganisztáni Kandahárra - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió tálib forrásokra hivatkozva. Az első nappali támadás célpontja az országot hatalmuk alatt tartó tálibok kandahári főhadiszállása volt. A tálib légvédelem rálőtt az amerikai gépekre.
Abdul Hai Mutmaen tálib szóvivő a pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtóügynökségnek (AIP) nyilatkozva elismerte, hogy a szélsőséges iszlám mozgalom szellemi központjának tartott város éjszakai bombázása után amerikai gépek támadták reggel - tudta meg az MTI. "Ezen a reggelen három amerikai repülőgép Kandahár megtámadásával próbálkozott, de légvédelmi tüzérségünk megfutamította az ellenséget" - mondta Mutmaen. Hozzátette, hogy a támadás a repülőtér környékére összpontosult. A szóvivő szerint a tálibok nem készülnek megadásra, folytatják a védekezést.

Eltalálták a kabuli aknamentesítő központot

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
A Reuters szemtanúkat idéző legfrissebb jelentése szerint a Kabul elleni hajnali támadásban az amerikai rakéták egy ENSZ-finanszírozású afgán aknamentesítő központot találtak el, ahol négy ember meghalt és egy megsebesült. Az áldozatok a négyemeletes épület harmadik emeletén aludtak, két holttest állítólag látható is a romok között. A korábbi hírek arról szóltak, hogy egy azonosítatlan sugárhajtású repülőgép hasított át Kabul egén, és ledobott egy bombát a várostól északra, a repülőtér közelében. A CNN amerikai hírtelevízió több erős robbanásról számolt be.

Az Egyesült Államok egyelőre nem erősítette meg, hogy a Kandahár elleni reggeli támadást a koalíciós erők hajtották végre, de az AP amerikai hírügynökség szerint minden jel erre vall. Az ellenzéki Északi Szövetségnek a közelben nincs felszállóhelye, ráadásul légiereje meglehetősen korlátozott kapacitású. Amerikai katonai illetékesek korábban már jelezték, hogy a terrorista kiképző központok és a tálib katonai létesítmények elleni támadások nem csak éjszakai akciókra korlátozódnak majd.

Oszama és Omar molla sértetlen

Hétfő éjjel az amerikai és brit gépek két ízben mértek csapásokat afgán városok körzetére, köztük Kabuléra, Dzsalálábádéra, Mazari-Sariféra és Herátéra. Egy tálib szóvivő kedd hajnalban azt is közölte, hogy a fő célpontnak tekintett Oszama bin Laden terroristavezér, illetve a tálibok vallási-szellemi vezetője, Mohammed Omar molla továbbra is sértetlen.