Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Nem fellebbezett Karadzsics

2008.07.25. 22:38
A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics ügyvédje csak fenyegetőzött, hogy fellebbeznek majd a politikus hágai kiadatása ellen. Ezt ugyanis a péntek esti határidőig nem tették meg.

Péntek este lejárt a határidő, ameddig Radovan Karadzsics fellebbezhetett volna kiadatása ellen, számolt be a BBC. A boszniai szerbek volt vezetőjét háborús bűnökkel vádolják, több ezer civil halála miatt emeltek vádat ellene Hágában, a jugoszláv polgárháború bűneit vizsgáló törvényszéken. A szerb kormány már korábban jelezte, hogy Karadzsicsot kiadnák Hágának. A kiadatási folyamatot néhány nappal lassíthatta volna meg, ha Karadzsics fellebbez a döntés ellen.

Karadzsics ügyvédje korábban azt mondta, hogy kivárnak az utolsó pillanatig, ezzel ugyanis maximálisan húzhatták volna az időt, hogy a vádlott minél tovább Belgrádban maradhasson. Emiatt az ügyvéd azt mondta, hogy az utolsó lehetséges pillanatban, Szerbia legeldugodtabb postahivatalában adja majd fel a fellebbezést, hogy az minél később érjen Belgrádba. Talán abban bíztak, hogy népmozgalom áll ki Karadzsics mellett, vagy megbukik a kormány, ám ennek nincs semmilyen jele.

Karadzsics már jelezte, hogy Hágában már nem tart igényt ügyvédekre, hanem önmagát kívánja védeni.