Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Iráni válaszcsapás: karikatúrák a holokausztról

2006.02.13. 12:10
Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

A "Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?" című pályázat hétfőn indul a Hamshari című napilap és a Karikatúra Háza című iráni internetes oldal kezdeményezésére.

"Mocskos vicc": focisták bombaövvel

A Der Tagesspiegel című berlini lap néhány nappal ezelőtt leközölt egy karikatúrát, amely állig felfegyverzett német katonákat és robbanószerekkel teletűzdelt övet-mellényt viselő iráni futballistákat, kvázi öngyilkos merénylőket ábrázol egy stadionban. A rajz a júniusban kezdődő németországi labdarúgó világbajnokságra és arra a vitára utal, hogy a világbajnokság idején igénybe vegyék-e a német hadsereg, a Bundeswehr szolgálatait.

Az iráni sportújságírók közösségének főtitkára "mocskos viccnek" minősítette rajzot. A 90 című iráni sportlap leközölte a karikatúra felét, amelyen csak a német katonák láthatók, és "szégyentelennek" nevezte a gúnyrajzot. "Most már világos, hogy a cionisták (az izraeliek) befolyásolják a németeket, akik madárijesztővé degradálták le magukat". Ardesir Larudi iráni sportújságíró azt feltételezte a Der Tagesspiegelről, hogy Irán kizárását követelte a világbajnokságról.

A pályázók - az eredeti elképzeléstől eltérően - nemcsak a holokauszttal foglalkozhatnak, hanem más témákkal, köztük "az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel" is. A muzulmánok vallási meggyőződését mélyen sértő Mohamed-karikatúrák nyomán a legnagyobb példányszámú iráni lap most arra akar választ kapni, hogy meddig terjednek a szabad véleménynyilvánítás határai Nyugaton.

Az iráni internetes oldalon megjelenő gúnyrajzokat később önálló kötetben is megjelentetik. A pályázatok beküldésének határideje május 5-e. A győztesek közelebbről nem részletezett díjakat fognak kapni. A Hamsahri a múlt héten egy 120 euró értékű aranyérmet ígért.

A hétfőn megjelent első karikatúrát Michael Leunig küldte Melbourne-ből, Ausztráliából. A karikatúra két darabból áll: az első "Auschwitz 1942" című rajzon egy Dávid-csillagot és egy batyút hordozó zsidó látható, amint belép a koncentrációs tábor "A munka szabaddá tesz" feliratú kapuján. A második, "Izrael 2002" című rajzon ugyanő egy puskával a kezében egy kapu felé tart, amely egy harcmezőre emlékeztető térre nyílik. A felirat a következő: "A háború elhozza a békét".

A Hamsahri Teherán tulajdonában van, és két évig a jelenlegi iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád irányította, amikor az iráni főváros polgármestere volt.