Cenzúra a karikatúravitában

2006.02.10. 16:51
Nem csillapul az iszlám világ dühe, Afganisztánban az afgán hadsereg és a nemzetközi békefenntartók együttes erővel tudták csak megakadályozni, hogy a tiltakozók Kabulba vonuljanak. A filmje miatt meggyilkolt Theo van Gogh utolsó alkotásának forgatókönyvét író, szomáliai muzulmán származású holland képviselőnő Dánia melletti kiállást követelt az EU vezetőitől. Svédországban cenzúráztak egy honlapot.

Határozatlan időre szabadságolták a Mohamedet gúnyoló, az izslám világ dühét kiváltó karikatúrákat szeptember 30-án publikáló Jyllands-Posten főszerkesztőjét, ennek ellenére folytatódtak a tiltakozások az iszlám világban.

Világok harca

Pedig a Jyllands-Posten főszerkesztője neves támogatót szerzett magának. Ayaan Hirshi Ali holland parlamenti képviselő jó döntésnek nevezte a Jyllands-Posten dán napilap szeptemberi döntését a Mohamed gűnyrajzok megjelentetéséről, jelentette a BBC. A szomáliai származású, magát az iszlám disszidensének tartó képviselőnő a muzulmánokat hergelő karikatúrák újrapublikálását is jogosnak nevezte.

Hirshi Ali az iszlám nőket sújtó intézkedései miatt menekült el szülőföldjéről. Saját tapasztalata alapján írt könyvéből forgatta Theo van Gogh holland filmrendező utolsó filmjét, ami miatt egy iszlám szélsőséges 2004-ben halálra késelte.

Hirshi Ali kritizálta az európai vezetőket, amiért nem álltak ki Dánia mellett, írja a BBC. Szerinte ugyanis a keményvonalas iszlámisták nem tartják tiszteletben az európai értékeket, és a Nyugat elpusztítására törekednek. Mohamed próféta rengeteg jó dolgot tett, de homoszexuálisok és a hitehagyottak megölésére vonatkozó rendelkezései "nem egyeztethetőek össze a demokráciával" - mondta egy berlini konferencián.

Kabul ostroma

Eközben az iszlám világban folytatódtak a tiltakozások. Afganisztánban, ahol eddig tizenkét halálos áldozatot követeltek a tiltakozások, a nyugati békefenntartók és az afgán hadsereg együttes erővel akadályozta meg, hogy a tiltakozók bevonuljanak Kabulba.

Tiltakozások voltak Bangladesben is, a szélsőséges Hizbut Tahrir iszlámista csoport háromezer híve vonult utcára.

Tiltakozások voltak az egyik legmérsékeltebb iszlám állam, a pillanatnyilag az Iszlám Konferencia Szervezetének elnöki tisztét is ellátó Malájziában. Az ország fővárosában ezernél is több tiltakozó gyűlt össze, ez hosszú évek óta a legnagyobb tüntetés volt az országban, írja a BBC.

Tátongó szakadék

Az ország miniszterelnöke, Abdulah Badavi az iszlám világ és a nyugat közötti táguló szakadékre figyelmeztetett. Szerinte ahogy az iszlám világban a Nyugatot, úgy a nyugati demokráciákban az iszlámot démonizálják. "A Nyugatnak úgy kéne bánnia az iszlám világgal, ahogy azt elvárja a muzulmánoktól" - mondta egy Kuala Lumpurban nyugati diplomaták társaságában tartott konferencián.

Cenzúra

A karikatúravitában eddig megszólaló nyugati politikusok mind bocsánatot kértek a muzulmánoktól a bántó képekért, bár hangsúlyozták a sajtószabadság sérthetetlenségét is. Ugyanakkor a svéd hatóságok pénteken bezárták a Svéd Demokraták nevű bevándorlóellenes szélsőjobboldali párt újságjának, az SD-Kurirennek a honlapját, ahol Mohamed-katikatúra-versenyt hirdettek. Ez az első alkalom, hogy egy nyugati állam cenzúrát gyakorolt a vita kezdete óta.

A lap főszerkesztője, Richard Jomshof a cenzúra áldozatának tartja magát. "Valamit tennünk kell, ez törvényellenes. Nem tehetik ezt velünk csak azért, mert mi egy kis lap vagyunk" - nyilatkozta a BBC-nek.  • Tippek
  • Bankszámla