Bernadett
-2 °C
4 °C

Negyedmillióan tiltakoznak a Mohamed-gúnyrajzok miatt

2006.02.09. 11:49
A sajtót tartja felelősnek a muzulmánok provokálásáért Jacques Chirac. A dán kormányfő védi a sajtószabadságot és a dániai muzulmánokat hibáztatja. Libanonban negyedmillió síita tiltakozik a gúnyrajzok ellen.

Magyar diplomáciai képviseleteket is megfenyegettek a Mohamed-gúnyrajzok miatt dühös muzulmán tüntetők, állítja a hvg.hu. Az érintett, bejrúti és damaszkuszi követségek az Index megkeresésére cáfolták az értesülést.
Nincsenek veszélyben a magyar diplomaták>>

Negyedmilliós tiltakozás

Az eddigi legnagyobb tömegtüntetést tartották az európai lapokban megjelent Mohamed-gúnyrajzok miatt Libanonban, jelentette az MTI. Az ország lakosságának jelentős hányadát adó síiták legszentebb ünnepüket tartják csütörtökön. Az asurát ünneplő, az iszlám síita ágát alapító Huszein imám halálára emlékező 250 000 fős tömeg egyelőre békésen tiltakozik az ország észak-keleti részén. A tüntetőket az Irán támogatását élvező, az ország egyik legerősebb politikai pártjának számító terrorszervezet, a Hezbollah vezére buzdította tiltakozásra.

Libanonban vasárnap a szélsőséges tüntetők felgyújtották Dánia bejrúti követségét.

Chirac a sajtót, a dánok a muzulmánokat hibáztatják

#alt#
Klikk a képre!

Franciaországban Jacques Chirac államfő elítélte a francia sajtót, amiért a karikatúrák újraközlésével folyamatosan "provokálja" a muzulmánokat, írja a BBC. Anders Fogh Rasmussen, a muzulmánok elsőszámú célpontjának számító Dánia kormányfője vele szemben újra kiállt a sajtó szabadsága mellett.

A dán kormány keményen bírálta az országban ügyködő muzulmán vallási vezetőket is, akik szerintük csak mélyítették a válságot. Abu Laban, a legprominensebb dániai iszlám vezető - aki a Dzsemáa Iszlámíja terrorszervezettel is kapcsolatokat ápolt - hamisított rajzokkal provokálta Dánia elítélésére az Arab Liga vezetőit.
Bővebben Abu Laban kavarásáról>>

Míg Rasmussen keményen kiáll a bírált lapok mellett, a Jyllands-Posten újra elnézést kért a megsértett muzulmánoktól. A lap arab nyelvű közleményt jelentetett meg Algériában, amiben bocsánatot kért az iszlám híveitől, hogy vallási érzelmeikben sértették őket.

Iránra és Szíriára gyanakodnak

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Condoleezza Rice Iránt és Szíriát vádolta azzal, hogy gerjeszti a muzulmánok indulatait, jelentette a BBC. Szerinte a két ország kapva kapott a nyugat-ellenes indulatok kirobbantására alkalmas lehetőségen.