Tömegmészárlás Kasmírban

2000.08.02. 15:51
Elszabadult a pokol a kasmíri városokban. Szerda délután szeparatista gerillák Pogal városban tizenkét hindu szerzetest, Danvatában két embert, Kalaroos településen tizennyolc munkást, Achchabalban pedig hét bevándorlót mészároltak le. Órákkal azután, hogy az Indiához tartozó, de Pakisztán által követelt Dzsammu és Kasmír államban szakadár fegyveresek kedd este 29 hindu zarándokot és egy rendőrt megöltek, 47 zarándokot pedig megsebesítettek Pahalgam városában, egy másik településen ismeretlenek 18 munkást lőttek le. Pakisztán és India között felosztott tartományban több mint egy évtizede tartanak a fegyveres konfliktusok

Kasmír - a vitatott tartomány
A hatóságok közlése szerint a tartományban kiújult fegyveres összecsapások és mészárlások áldozatainak száma 77-re emelkedett. Ez volt az első eset, hogy Pahalgamban tüzet nyitottak a lázadók az oda zarándokolt hindukra. A 14 szakadár szervezetet tömörítő Szent Háború Egyesült Tanácsa kedden elutasította egy lázadó csoport tűzszüneti felhívását, és az indiai kormány béketárgyalási kezdeményezését is.

Kasmír hivatalosan Indiához tartozik, de ezt Pakisztán vitatja, mert szerinte a tartomány inkább az övé kellene, hogy legyen. India viszont erről hallani sem akar. Ez az oka a két ország között több mint egy évtizede óta húzódó határkonfliktusnak, és közvetve az utóbbi napok kasmíri tömegmészárlásainak is.

A délkelet-ázsiai határvillongásra akkor figyelt fel a nemzetközi külpolitika, amikor Pakisztán bejelentette, hogy neki is van atombombája, úgyhogy az indiaiak - akik már korábban is rendelkeztek a fegyverrel - jobban teszik, ha komolyan veszik területi követeléseit. Komolyan is vették. Kasmír kétharmadát kormányozza jelenleg India, a fennmaradó egyharmadot pedig Pakisztán tartja felügyelete alatt.

A határterület igazi urai azonban azok a szélsőséges, szakadár gerillacsoportok, akik a világért sem válnának meg fegyvereiktől és eszük ágában sincs békét kötni Indiával. A tömegpusztító fegyver bevetését természetesen egyik fél sem meri felvállalni, de a veszély reálisnak tűnik, ezért az indiai-pakisztáni határövezetet nyugodtan besorolhatjuk a világ többi válságzónája közé.

"Gerilla akcióikkal a szélsőséges iszlám csoportok a két ország közti békefolyamatot akarják befolyásolni" - nyilatkozta az ügyben a CNN-nek Faruk Abdullah főminiszter, Kasmír legmagasabb rangú hivatalosan megválasztott képviselője. " A lázadók éppen akkor szítanak újabb fegyveres konfliktust a térségben, amikor végre van reális esély a béke megkötésére." - tette hozzá a kasmíri politikus.

Kasmír Pakisztán által felügyelt részében azonban másként gondolkodnak a béke lehetőségéről. "Nem tárgyalunk Indiával!"- mondta a gerillák egyik szóvivője, majd hozzátette:"Ismerjük az indiaiakat. Nem gondolják komolyan a békés rendezést. Át akarnak verni bennünket!"

A tartományban (mely India egyetlen muszlim többségű területe) a béke egyelőre még messze van, a szembenálló felek kibékíthetetlenek. Hatósági források szerint eddig csaknem 30 ezer embert öltek meg a vidéken a több mint egy évtizede húzódó fegyveres konfliktusokban.  • Tippek
  • Babaváró hitel