Olivér
4 °C
8 °C

Kihallgatták a volt orosz kormányfőt

2007.02.26. 12:51
Sikkasztási ügyben hallgatta ki tanúként az orosz főügyészség Mihail Kaszjanovot, a volt miniszterelnököt, aki a 2008-as elnökválasztáson is indulni akar. Kaszjanov olyan ellenzékiekkel szövetkezett az elmúlt időben, akik a Kreml ellenfeleinek számítanak. A politikus egykor Jelcin emberének számított, de Putyin idején is sokáig hivatalban maradt.

A főügyészségen hétfőn lezajlott negyvenperces kihallgatás után Kaszjanov azt felelte az újságíróknak, hogy nincs számára "kényelmetlen" kérdés. "Minden kérdésre válaszolok akár kellemes, akár kellemetlen" - mondta az Interfax szerint.

A Vavilov-ügy

Az exkormányfő megerősítette, hogy Andrej Vavilov szenátor ügyében hallgatták ki tanúként. Vavilovot, aki 1996-97-ben első pénzügyminiszter-helyettes volt, a főügyészség 231 millió dollár eltérítésével gyanúsítja. Az összeget Indiának folyósították hitelként MiG-29-es orosz vadászgépek vásárlására egy kormányközi megállapodás alapján. Kaszjanov akkoriban a külföldi hitelekkel és adóssággal foglalkozó osztályt vezette a pénzügyi tárcánál.

A volt kormányfő megjegyezte, hogy "normális" mederben folytatja politikai tevékenységét. Az Eho Moszkvi rádió szerint mindenesetre politikai akciónak tartja beidézését.

Kaszjanovot 2004-ben menesztette Putyin


Mihail Kaszjanov

Kaszjanovot 2004 februárjában menesztette a miniszterelnöki posztról Vlagyimir Putyin elnök. A volt kormányfő azóta szövetségre lépett az ellenzékiek koalíciójával, és a demokratikus jogokat védelmező jelöltként próbál indulni a 2008. március 2-ra kitűzött elnökválasztáson.

Tavaly decemberben Kaszjanov részt vett egy olyan Putyin-ellenes tüntetésen, amelyet Garri Kaszparov sakkvilágbajnok szervezett. Akkor mintegy kétezer liberális és baloldali tüntetett Moszkvában "Putyin-mentes Oroszországot" követelve, több mint 8000 rendőr és katona, rendőrkutyák gyűrűjében, helikopteres biztosítás mellett.

Nemet mondtak a csecsenföldi háborúra

A tüntetők transzparensein "Nem a csecsenföldi háborúra!" és "Nem a rendőrállamra!" felirat volt olvasható, többen az októberben Moszkvában meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónő fényképével vonultak fel. A tüntetésen nemcsak Kaszparov és Kaszjanov, hanem a nemzeti bolsevik Eduard Limonov is részt vett.

Kaszjanovnak az általa tavaly létrehozott Oroszországi Népi-Demokrata Szövetséget (RNDSZ) még mozgalomként sem sikerült bejegyeztetnie.

2005-ben már indult ellene per

Kaszjanov ellen már indult korábban is egy per, miután 2005 februárjában bejelentette elnökjelöltségi tervét. Ebben Moszkva környéki háza megszerzésének törvényességét vizsgálták egy Kreml-barát képviselő feljelentésére. A moszkvai döntőbíróság 2006 februárjában érvénytelenítette ugyan a privatizációs árverést, amelynek révén Kaszjanov az állami üdülőház birtokába jutott, de nem rendelte el a visszaállamosítást.

Kaszjanov 2000 és 2004 között volt orosz kormányfő. Sokan - például a Wikipedia - Borisz Jelcinhez, a korábbi orosz elnökhöz közeli figuraként jellemzik őt, aki jó kapcsolatot alakított ki a "családdal", vagyis a Jelcin-klánnal, illetve a hozzájuk kötődő oligarchákkal.

Az 1957-ben született Kaszjanov 2004 februári leváltása nagyjából egybeesett a Mihail Hodorkovszkij elleni fellépéssel. A Jukosz volt tulajdonosát Putyin elnöksége idején börtönözték be. A jelcini "család" ekkor került szembe nyíltan a putyini "szilovikokkal", vagyis a titkosszolgálatok és a katonai elit által támogatott politikusokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?