István, Vajk
17 °C
34 °C

Kihallgatták a volt orosz kormányfőt

2007.02.26. 12:51
Sikkasztási ügyben hallgatta ki tanúként az orosz főügyészség Mihail Kaszjanovot, a volt miniszterelnököt, aki a 2008-as elnökválasztáson is indulni akar. Kaszjanov olyan ellenzékiekkel szövetkezett az elmúlt időben, akik a Kreml ellenfeleinek számítanak. A politikus egykor Jelcin emberének számított, de Putyin idején is sokáig hivatalban maradt.

A főügyészségen hétfőn lezajlott negyvenperces kihallgatás után Kaszjanov azt felelte az újságíróknak, hogy nincs számára "kényelmetlen" kérdés. "Minden kérdésre válaszolok akár kellemes, akár kellemetlen" - mondta az Interfax szerint.

A Vavilov-ügy

Az exkormányfő megerősítette, hogy Andrej Vavilov szenátor ügyében hallgatták ki tanúként. Vavilovot, aki 1996-97-ben első pénzügyminiszter-helyettes volt, a főügyészség 231 millió dollár eltérítésével gyanúsítja. Az összeget Indiának folyósították hitelként MiG-29-es orosz vadászgépek vásárlására egy kormányközi megállapodás alapján. Kaszjanov akkoriban a külföldi hitelekkel és adóssággal foglalkozó osztályt vezette a pénzügyi tárcánál.

A volt kormányfő megjegyezte, hogy "normális" mederben folytatja politikai tevékenységét. Az Eho Moszkvi rádió szerint mindenesetre politikai akciónak tartja beidézését.

Kaszjanovot 2004-ben menesztette Putyin


Mihail Kaszjanov

Kaszjanovot 2004 februárjában menesztette a miniszterelnöki posztról Vlagyimir Putyin elnök. A volt kormányfő azóta szövetségre lépett az ellenzékiek koalíciójával, és a demokratikus jogokat védelmező jelöltként próbál indulni a 2008. március 2-ra kitűzött elnökválasztáson.

Tavaly decemberben Kaszjanov részt vett egy olyan Putyin-ellenes tüntetésen, amelyet Garri Kaszparov sakkvilágbajnok szervezett. Akkor mintegy kétezer liberális és baloldali tüntetett Moszkvában "Putyin-mentes Oroszországot" követelve, több mint 8000 rendőr és katona, rendőrkutyák gyűrűjében, helikopteres biztosítás mellett.

Nemet mondtak a csecsenföldi háborúra

A tüntetők transzparensein "Nem a csecsenföldi háborúra!" és "Nem a rendőrállamra!" felirat volt olvasható, többen az októberben Moszkvában meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónő fényképével vonultak fel. A tüntetésen nemcsak Kaszparov és Kaszjanov, hanem a nemzeti bolsevik Eduard Limonov is részt vett.

Kaszjanovnak az általa tavaly létrehozott Oroszországi Népi-Demokrata Szövetséget (RNDSZ) még mozgalomként sem sikerült bejegyeztetnie.

2005-ben már indult ellene per

Kaszjanov ellen már indult korábban is egy per, miután 2005 februárjában bejelentette elnökjelöltségi tervét. Ebben Moszkva környéki háza megszerzésének törvényességét vizsgálták egy Kreml-barát képviselő feljelentésére. A moszkvai döntőbíróság 2006 februárjában érvénytelenítette ugyan a privatizációs árverést, amelynek révén Kaszjanov az állami üdülőház birtokába jutott, de nem rendelte el a visszaállamosítást.

Kaszjanov 2000 és 2004 között volt orosz kormányfő. Sokan - például a Wikipedia - Borisz Jelcinhez, a korábbi orosz elnökhöz közeli figuraként jellemzik őt, aki jó kapcsolatot alakított ki a "családdal", vagyis a Jelcin-klánnal, illetve a hozzájuk kötődő oligarchákkal.

Az 1957-ben született Kaszjanov 2004 februári leváltása nagyjából egybeesett a Mihail Hodorkovszkij elleni fellépéssel. A Jukosz volt tulajdonosát Putyin elnöksége idején börtönözték be. A jelcini "család" ekkor került szembe nyíltan a putyini "szilovikokkal", vagyis a titkosszolgálatok és a katonai elit által támogatott politikusokkal.