Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kilenc halott a kabuli terroristaszökési akcióban

2004.12.17. 19:22
Négy terrorista és öt börtönör vesztette életét Kabulban. Az afgán főváros egyik börtönéből négy al-kaidás próbált kitörni. Két terrorista órákig ellenállt a rakétagránátokkal és tankokkal ostromló biztonsági erőknek, ám végül megölték őket.

Kilencen vesztették életüket Kabulban, amikor négy al-kaidás terrorista megpróbált kitörni börtönéből, jelentette a BBC. A szökési kísérlet során két terrorista - egy pakisztáni és egy iraki -, illetve öt börtönőr vesztette életét. Két másik pakisztáni szökevény órákig tűzharcban állt a rendőrökkel, végül megölték őket is.

A terroristák péntek reggel próbálkoztak szökéssel, az elítélteket imára kísérő börtönőrökre támadtak rá. Az afgán belügyminisztérium közlése szerint a lövöldözésben két rendőrnek nyoma veszett.

A még kitartó két pakisztáni terrorista a börtön egy, a háborúban megsérült második emeleti helyiségében barikádozta el magát - jelentette a BBC.. Az afgán biztonsági erők nagy erőkkel vonultak fel, az órákig tartó ostromban rakétagránátokat is bevetettek. Az afgán hadsereg fegyveresei - akiket a NATO páncélosai is támogatták az akcióban - helyi idő szerint este fél hét tájban ellenőrzésük alá vonták a börtön épületét.

A tűzharc a börtönépület földszintjén tört ki, abban a szárnyban, ahol mások mellett afgánok kínzásáért elítélt három amerikai fogoly - Jonathan "Jack" Idema és két társa - raboskodik. Afgán rendőrök és büntetés-végrehajtásban dolgozó tisztek nem tartják kizártnak, hogy az al-Kaida-tagok szándéka az első emeleten őrzött amerikaiak megölése lett volna.