Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Jugoszlávia a KEK tagja lett

2000.11.25. 17:10
A Közép-Európai Kezdeményezés ismét teljes jogú tagjává fogadta Jugoszláviát mai csúcstalálkozóján, ahonnan azonban Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a kiélezett koszovói és dél-szerbiai helyet miatt távolmaradt. A Magyarország elnökletével lezajlott találkozón elsősorban gazdasági kérdésekről esett szó.
A Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) Budapesten megrendezett harmadik gazdasági fórumán a házigazda, Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a találkozón, amelyen 17 ország és 15 nemzetközi szervezett vett részt, elsősorban gazdasági kérdésekről esett szó. A tagországok kereskedelmi kamarái a magyar elnökség alatt ebben az évben együttműködési programokat dolgoznak ki. Orbán Viktor fontosnak és szükségesnek nevezte a gazdasági együttműködés élénkítését, és újságírói kérdésre kifejtette: a tagállamok feladatát elsősorban a határok megnyitásában és a magánvállalkozások közti együttműködés támogatásában látja.

Giuliano Amato olasz miniszterelnök ehhez hozzátette, hogy a gazdasági, mezőgazdasági infrastrukturális és környezetvédelmi kapcsolatok elmélyítését a meglévő intézményi rendszerrel kell megoldani. Amato fontosnak nevezte a több millió dolláros károkat okozó illegális kereskedelem leküzdését is.

Kostunica a koszovói helyzet miatt nem volt jelen

A magyar miniszterelnök a résztvevők nevében üdvözölte a balkáni demokratikus fordulatot. A szervezet ismét teljes jogú taggá fogadta a délszláv háború során a KEK-ből eltávolított Jugoszláviát. Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a kiújult koszovói és dél-szerbiai feszültség miatt nem tudott személyesen résztvenni a találkozón - mondta Goran Svilanovics külügyminiszter. Svilanovics - albán kollégájával egyetemben - szót emelt a két ország közti határ megnyitása és a kereskedelem megindítása mellett.

A csúcson több kétoldalú találkozóra is sor került

Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök Jean Lemierre EBRD-elnökkel és Milo Djukanovics montenegrói elnökkel is találkozott. Az EBRD elnöke kilátásába helyezte a Széchenyi-terv pénzügyi támogatását, a hazai kis- és középvállalkozások megsegítését és budapesti irodájának bővítését. Kilátásba helyezte továbbá Jugoszlávia felvételét a bank tagjai közé. Orbán Viktor és Ivica Raban horvát kormányfő találkozóján szó esett Orbán majdani horvátországi látogatásáról.

A tagállamok
Forrás: KEK

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!