Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hibázott a kormány a Kelly-ügyben

2004.04.24. 13:01
Kormányzati hibák történtek a Kelly-ügy kezelésében - ismerte el minden eddiginél nyiltabban a brit védelmi miniszter. Ennek ellenére nem kíván távozni posztjáról.
A brit védelmi miniszter szombaton minden eddiginél nyíltabban elismerte, hogy kormányzati hibák történtek a Kelly-ügy kezelésében, de közölte, hogy nem kíván távozni posztjáról.

Felkészítés

David Kelly a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója - egyben Nagy-Britannia első számú mikrobiológiai szakértője - volt. A BBC rádió katonapolitikai tudósítója tavaly májusban, Kelly háttértájékoztatását idézve, forrását meg nem nevezve egy hírműsorban azt mondta, hogy a kormány manipulálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a háború előkészítéséhez használt hírszerzési adatokat.

A kormány és a BBC között a tudósítás után kirobbant példátlan csatározás közepette Kelly neve, mint az értesülés forrásáé, hamar nyilvánosságra került, és a szakértő tavaly júliusban egy erdőben felvágta csuklóján az ütőeret. Öngyilkossága mind a hét éve országló munkáspárti kormányt, mind a 80 éves BBC-t eddigi legsúlyosabb válságába sodorta.

Geoff Hoon védelmi miniszter a konzervatív The Daily Telegraphnak adott interjúban azt mondta: utólag visszagondolva az lett volna a helyes eljárás, ha Kellyt felkészítik nevének elkerülhetetlen nyilvánosságra kerülésére és arra, hogy ha a sajtó a minisztériumnál rákérdez, Kelly volt-e a rendkívüli vihart kavart BBC-tudósítás forrása, azt a tárca meg fogja erősíteni. "Ez nem történt meg" - ismerte el Hoon a szombaton megjelent lapinterjúban. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem foglalkozik a távozás gondolatával.

Váratlan végkimenet

A Kelly-ügyet Lord Brian Hutton felsőházi lordbíró vezetésével független bizottság vizsgálta ki. A januárban nyilvánosságra hozott, azóta sokak által teljesen egyoldalúnak ítélt jelentés gyakorlatilag maradéktalanul felmentette a kormányt minden felelősség alól, súlyosan elmarasztalta ugyanakkor a BBC szerkesztési eljárásrendjét, amiért a tudósítás - úgymond anélkül, hogy annak tartalmi helytállóságát a riporter szakmai elöljárói ellenőrizték volna - elhangozhatott.

A teljesen váratlan kimenetelű vizsgálat után - amelynek legvalószínűbb politikai áldozata a korábbi egyöntetű vélekedések szerint Hoon lett volna - nem a védelmi miniszter, hanem a BBC kormányzótanácsának elnöke, valamint intézményi főszerkesztője és vezérigazgatója mondott le.