Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Kerry nyert a négy déli államban tartott előválasztáson

2004.03.10. 06:34
John Kerry massachusettsi szenátor kedden újabb négy államban nyerte meg az előválasztásokat és ezzel megszilárdította már amúgy is már biztosnak vett esélyét az ellenzéki Demokrata Párt elnökjelöltségének az elnyerésére.
A keddi napon négy déli államban - Florida, Mississippi, Louisiana, Texas - tartottak előválasztásokat, amelyeken a párt elnökjelöltjének a személyéről döntöttek.

A massachusettsi szenátor legfőbb vetélytársai - Howard Dean volt vermonti kormányzó, Wesley Clark nyugalmazott tábornok és John Edwards észak-carolinai szenátor - már kiváltak a versenyből, így Kerry győzelme nem volt kérdéses.

A versenyben maradt még ugyan Al Sharpton fekete bőrű polgárjogi harcos és Dennis Kucinich ohiói képviselő, ők azonban teljesen esélytelennek számítanak a Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyeréséért folytatott küzdelemben.

John Kerry a négy déli államban további 465 küldött támogatását nyerte el és ezzel már csaknem maradéktalanul összegyűjtötte a 2162 delegátusi szavazatot, amelyek az elnökjelöltség elnyeréséhez szükséges a párt július végi kongresszusán.

A The Washington Post és az ABC televízió legfrissebb felmérése szerint Kerry 48 százalékos, George Bush amerikai elnök pedig 44 százalékos támogatottságot tudhat magának a választópolgárok körében.

A massachusettsi szenátor kedden felszólította Bush elnököt, hogy a november 2-i elnökválasztásig havonta tartsanak szópárbajt és minden egyes vitájukon más-más témában fejtsék ki véleményüket.