Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Legyőzheti-e a papagáj az izzadóst?

2004.09.27. 15:42
Bekeményített Bush kampánystábja az elnökválasztási tévévitákra készülve. Mivel Kerry híresen jó debatör, a viták előkészületei során az elnököt képviselő James Baker egykori külügyminiszter minden kérdésben a végsőkig harcolt. Így az elnökre szabják a pulpitusokat, az elnök kedvére villognak a lámpák és még jól be is fűthetnek az izzadós Kerrynek.
Abszurd vitába keveredett a minap New Yorkban a világ egyik legelismertebb közel-keleti békéltetője és Washington legmenőbb ügyvédje, írja a Time magazin. James Baker, az idősebb Bush kormányának külügyminisztere színes lámpákért folytatott gyilkos csatát Vernon Jordannal, aki John Kerryt képviselte az elnökválasztási tévévitákról folytatott egyeztetésen. Baker győzött, a viták során villogó piros fény jelzi majd, ha az egyik jelölt túllépte a válaszadásra rendelkezésére álló időt. Erre a bonyolultan fogalmazó Kerrynek több esélye van, mint a rövid mondanivalóját a végtelenségig ismételgetni képes Bushnak.

Legyőzni Cicerót

Ahogy Bush javára dőlt el a pulpitusok mérete (a 125 centis állvány jobban mutat majd az alacsonyabb elnök előtt), valamint a megvitatott témák sorrendje is. Így a csütörtökön sorra kerülő első, hagyományosan a legtöbb nézőt vonzó vita témája a külpolitika és a nemzetbiztonság, Bush erőssége lesz.

A vitákon annak ellenére sok múlhat, hogy sohasem volt még ennyire határozott a közvélemény. A megmaradt kevés, tizenkilenc százaléknyi bizonytalan nagy része a viták során dönti el, ki mellé is áll. Bush kampánystábja nem véletlenül vetett be mindent az egyeztetések során, Kerry messzeföldön híres debatör. "Egyértelműen ő a legjobb vitázó, aki valaha megpályázta az elnökséget. Talán még Cicerónál is jobb", ismerte el a Time-nak nyilatkozva Bush egyik legfőbb kampánystratégája, Matthew Dowd is. Az elnök többi tanácsadója szerint azonban az igazi kérdés az, hogy "kit engednének be a nappalijukba" a választók.

Súlyemelés Kerryvel

Erre talán Bushnak van több esélye. Lehet, hogy Kerry briliáns vitázó, Bush viszont elképesztő konoksággal tud ragaszkodni általában egyszerű mondanivalójához. Ezzel a taktikával 1994-ben teljesen megsemmisítette a jól vitázó Ann Richards akkori texasi kormányzót a kormányzóságért folytatott harcban, ahogy a szintén jól beszélő Al Gore-t is teljesen megsemmisítette - ha nem is annyira a vita során, semmint annak későbbi sajtóvisszhangja miatt.

A két jelölt mindenesetre már hónapok óta gyakorol. Bush már több jelmezes főpróbát is tartott texasi ranchán. A korán fekvő elnök még bioritmusát is átállította, hogy tökéletes formában legyen az este kilenckor kezdődő vitákon. Kerry ugyancsak félrevonultan gyakorol Wisconsinban - igaz, ő Bushsal szemben képtelen két óránál tovább gyakorolni egyhuzamban. Bush, a Time értesülései szerint még az elnöki különgépen és edzés közben is Kerry-vitákat hallgat a jobb felkészülés érdekében.

Nem lesz dermesztő hideg

Az alapos felkészülés mellett azonban a republikánus kampánystáb Kerry egyik gyengéjétől reméli a legnagyobb sikert. A demokrata jelölt ugyan szereti a heves vitákat, de nem bírja a hőséget. "Izzadós, és a nők nem szeretik az izzadós férfiakat", magyarázta a Timenak a republikánusok egyik vezetője. A televízióban elsők között vitázó Nixon és Kennedy néhány szavazaton eldőlő párviadalában több elemző szerint is nagy szerepe volt annak, hogy a későbbi győztes Kennedy sokkal jobban mutatott a tévében a görcsösen izzadó későbbi botrányhősnél. Nem véletlenül akarták elérni a demokraták az egyeztetések során, hogy a viták helyszíneit dermesztő húsz fokra légkondicionálják. James Baker azonban ezen a téren is sikert ért el, a megállapodás szerint a termeket legfeljebb az ipari szabványok szerinti hőmérsékletre lehet lehűteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!