Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kórházba került a vörös khmerek exelnöke

2008.05.21. 09:11
Kambodzsa fővárosában a nemzetközi bíróság szerdán megkezdte a 30 évvel ezelőtti népirtások öt fő vádlottja közül a vörös khmerek egykori szociális ügyi miniszterének kihallgattását. A tárgyaláson jelen lévő Khieu Sampan rosszul lett és kórházba kellett vinni.

Magas vérnyomásos panaszok miatt kórházba szállították szerdán Phnom-penben Khieu Sampan volt vörös khmer elnököt, az 1975-79 közötti népirtó rezsim vezetői elleni per egyik vádlottját. Khieu Sampan állapota nem életveszélyes, de egyelőre megfigyelés alatt tartják. A volt államfőt háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, tavaly novemberben fogták el és 2008 áprilisában állt először bíróság elé.

Khieu Sampan április 23-án, a bíróság előtt

Az egykori politikus akkor lett rosszul, amikor a nemzetközi bíróság egyik vádlott-társát, Ieng Thirith asszonyt, a vörös khmerek egykori szociális ügyi miniszterét hallgatta ki. Ieng Thirithet a vörös khmerek politikájának támogatása címén állították bíróság elé, de ő tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ieng Thirith, a szintén letartóztatott Ieng Sary volt miniszterelnök-helyettes felesége és a rezsim első emberének, a néhai Pol Potnak sógornője, előzetes őrizete ellen is fellebbezett.

Az ENSZ égisze alatt létrehozott bíróság összesen öt egykori vörös khmer vezetőt tudott őrizetbe venni, hogy feleljenek tetteikért. Sampan és a Ieng-házaspár mellett Nuon Chea főideológus és Kaing Guek Av, ismertebb nevén Douch, a hírhedt phnom-peni börtön egykori parancsnoka ellen emeltek vádat.

A vörös khmerek 1975-79 között Kambodzsa - vagy ahogy ők nevezték: a Demokratikus Kampucsea - hétmillió lakosából két-, más források szerint közel hárommilliót - csecsemőket, gyerekeket, nőket, öregeket egyaránt -, mészároltak le, részben titkos katonai börtönökben, kínzások és kényszervallatások után, vagy kényszermunkatáborokban.