Fecskendővel támadtak a kínai munkanélküliek

2002.01.29. 11:13
A kínai főváros, Peking rendőrsége több gyanúsítottat is letartóztatott kedden, miután azok fecskendővel szúrtak meg több járókelőt és bolti vásárlót. A szokatlan bűntettet munkanélküli férfiak követték el, a fecskendő nem tartalmazott HIV- vírust, csupán ártalmatlan piros festéket. Kínában közel egymillió HIV-fertőzött él.

Fecskendőkkel szúrták meg áldozataikat azok a fiatal, munkanélküli kínai férfiak, akiket a pekingi rendőrség kedden tartóztatott le. A férfiak áldozatai - zsúfolt buszokon ingázók, vásárlók - a támadások után rögtön kórházba kerültek, ahol AIDS tesztet végeztek rajtuk. Az orvosok egyetlen esetben sem találtak HIV-fertőzöttet az áldozatok között.

A férfiak vélhetően pánikot akartak kelteni

A rendőrség tájékoztatása szerint a fiatal férfiak minden bizonnyal pánikot akartak kelteni a tűszúrással, a fecskendőbe ugyanis vérszínű anyagot tettek - mint később kiderült csupán ártatlan piros festékről volt szó. A rendőrség a fiatal elkövetőket is tesztelte, és egyiküknél sem volt fertőzött.

Hasonló, fecskendős támadás két héttel ezelőtt Tianjin városában is történt, nagyobb "sikerrel": az utcák, bevásárlóközpontok, kedvelt parkok ugyanis az akciók után kihaltak. A hatóságok közleményekben próbálták az embereket meggyőzni arról, hogy a veszély elmúlt, és hogy a fecskendős támadások miatt nem lesznek AIDS-esek.

Kínában egymillió HIV fertőzött él

Kínában a nemzetközi szervezetek felmérése szerint közel egymillió HIV-fertőzött él: az alacsony iskolázottság és az alulinformáltság miatt Kína egyes tartományaiban járványszerűen terjed a halálos betegség. Kína 2001-ben tartotta első AIDS konferenciáját.  • Bérelnék
  • Bankszámla