Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Fecskendővel támadtak a kínai munkanélküliek

2002.01.29. 11:13
A kínai főváros, Peking rendőrsége több gyanúsítottat is letartóztatott kedden, miután azok fecskendővel szúrtak meg több járókelőt és bolti vásárlót. A szokatlan bűntettet munkanélküli férfiak követték el, a fecskendő nem tartalmazott HIV- vírust, csupán ártalmatlan piros festéket. Kínában közel egymillió HIV-fertőzött él.

Fecskendőkkel szúrták meg áldozataikat azok a fiatal, munkanélküli kínai férfiak, akiket a pekingi rendőrség kedden tartóztatott le. A férfiak áldozatai - zsúfolt buszokon ingázók, vásárlók - a támadások után rögtön kórházba kerültek, ahol AIDS tesztet végeztek rajtuk. Az orvosok egyetlen esetben sem találtak HIV-fertőzöttet az áldozatok között.

A férfiak vélhetően pánikot akartak kelteni

A rendőrség tájékoztatása szerint a fiatal férfiak minden bizonnyal pánikot akartak kelteni a tűszúrással, a fecskendőbe ugyanis vérszínű anyagot tettek - mint később kiderült csupán ártatlan piros festékről volt szó. A rendőrség a fiatal elkövetőket is tesztelte, és egyiküknél sem volt fertőzött.

Hasonló, fecskendős támadás két héttel ezelőtt Tianjin városában is történt, nagyobb "sikerrel": az utcák, bevásárlóközpontok, kedvelt parkok ugyanis az akciók után kihaltak. A hatóságok közleményekben próbálták az embereket meggyőzni arról, hogy a veszély elmúlt, és hogy a fecskendős támadások miatt nem lesznek AIDS-esek.

Kínában egymillió HIV fertőzött él

Kínában a nemzetközi szervezetek felmérése szerint közel egymillió HIV-fertőzött él: az alacsony iskolázottság és az alulinformáltság miatt Kína egyes tartományaiban járványszerűen terjed a halálos betegség. Kína 2001-ben tartotta első AIDS konferenciáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?