Aliz
6 °C
14 °C

Lehallgatókészülék a kínai elnök gépén

2002.01.19. 12:52
A kínai titkosszolgálat több mint 20 lehallgatókészülékre bukkant azon a Boeing 767-es utasszállítógépen, amelyet az amerikai Boeing cég készített kínai megrendelésre Csiang Cö-min államfő hivatalos repülőgépeként - jelentette szombaton a The Financial Times kínai kormányilletékesekre hivatkozva.
A lehallgatókészülékeket a repülőgép kárpitozásában rejtették el, egyet például az elnöki ágy fejtámlájában, egy másikat a mellékhelyiségben. Az utasszállító gép szeptemberi próbarepülése után fedezték fel a poloskákat, amikor furcsa zörejekre figyeltek fel a szakértők. Az apró készülékeket állítólag műhold irányítja. Pekingi katonai szakértők szerint a berendezések sokkal kifinomultabbak, mint amelyek kereskedelmi fogalomban kaphatók.

'Nem biztos, hogy amerikaiak'

Az elnöki gép lehallgatókészülékeinek a felfedezése néhány héttel George Bush amerikai elnök és Csiang Cö-min államfő jövő hónap végére tervezett találkozója előtt vált ismertté. A kínai hatóságok egyelőre nem tudják, hol és miként kerültek a poloskák a repülőgépre. A brit napilap szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az amerikai kormány állna a poloskák elrejtése mögött.

A gépet Seattle-ben szerelték össze

A repülőgépet a Boeing seattle-i gyárában készítették, a kárpitozást azonban egy másik amerikai cég végezte valahol az Egyesült Államokban. Kínai illetékesek végig figyelemmel kísérték a gép összeszerelését. A repülőgép a Boeing gyárát teljesen üresen, bútorok, belső kárpitozás nélkül hagyta el, és Honolulu érintésével érkezett meg Kínába tavaly augusztusban.

A kínai biztonsági szolgálat vizsgálatot indított gondatlanság okán a Kínai United Airlines-nál, az elnöki gép megrendelőjénél, és a behozatalért felelős, állami tulajdonú CASC légi közlekedési export-import vállalatnál. A kínai légierő 20 tisztjét és a CASC két vezetőjét vették őrizetbe kihallgatásra - közölték kínai illetékesek. A Boeing egyik illetékese közölte, vállalata nem hallott semmit a poloskák felfedezéséről.

Kémkednek

A Financial Times szerint egyelőre nem világos, hogy a felfedezés meghiúsítja-e a kínai-amerikai csúcstalálkozót, amelyet Csiang Cö-min kiváló lehetőségnek tart arra, hogy George Bush elnökkel véleményt cseréljen a geopolitika számos kérdéséről. Az Egyesült Államok és Kína tavaly áprilisban "összecsapott" kémkedési kérdésekben, amikor a kínai légierő egyik vadászgépe és az amerikai EP-3 kémrepülőgép összeütközött a Dél-kínai-tenger légterében.

A ütközésben a kínai pilóta meghalt, a légierő kínai földön leszállásra kényszeríttette az amerikai gépet. Kína akkor közölte, hogy az amerikai kémrepülőgépek tevékenysége az ország partjai mentén "veszélyeztetik nemzetbiztonságát, a békés rendet, és provokációt jelentenek a kínai nemzeti szuverenitásra". Az eset Kínában sokakat meggyőzött arról, hogy az Egyesült Államok Kínát jövőbeni ellenségnek tekinti - emlékeztetett a brit gazdasági lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?