Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmegyógyintézetben a kínai ellenzék

2002.08.12. 15:14
Pszichiátriai intézetekbe zárják a politikai ellenzék tagjait Kínában, áll a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentésében. A szervezet szerint elektrosokkal rendszeresen kínozzák az embereket.
Több száz, de lehet, hogy több ezer ellenzékit zártak elmegyógyintézetbe a pekingi kommunista hatóságok, állítja a New York-i székhelyű Human Rights Watch. A szervezet szerint a hivatalos társadalmi normáktól eltérő "más deviánsok", például a betiltott Falunkung szekta tagjai, a független szakszervezetek vezetői találhatóak az ápoltak között. Emellett olyanokat is zárt intézetekbe száműztek, akik szót emeltek a politikai üldözések vagy a felelős vezetők hibái ellen.

Free Tibet
A kínai rendőrség egy lhászai kolostorban letartóztatott öt, huszas éveiben járó tibeti buddhista szerzetest, mivel a vád szerint hármuk tibeti függetlenségi dalokat hallgatott, a másik kettő pedig tibeti zászlót próbált felvonni egy tavalyi vallási ünnepségen. A tibeti főváros Drepung nevű kolostorában élő szerzeteseket 12-13 nappal ezelőtt vették őrizetbe a hatóságok, még az évente megrendezett és zarándokok tízezreit vonzó buddhista ünnep, a Soton előtt. A tavalyi vallási ünnep egybeesett Tibet kínai megszállásának 50. évfordulójával, a kínai hatóságok szerint két szerzetes megsértette a "felszabadulás" ünnepét azzal, hogy tibeti zászlót próbált akkor felvonni.
Elektrosokk az ápoltaknak

A jelentésből kiderül, hogy a politikai célból végrehajtott pszichiátriai kezelés nem olyan elterjedt, mint Mao Ce-tung idejében, de továbbra is az elnyomás egyik eszköze. A törvényszéki pszichiáterek ma is bizonyos ellenzékieket "közveszélyes elmebetegnek" minősítenek, és hosszú időre zárt intézetekbe küldik őket. A Falunkung szekta tagjait gyakran elektrosokknak és elektromos akupunktúrás kínzásoknak vetik alá. Megemlítik Vang Van-hszing esetét, akit politikai tevékenysége miatt először a 70-es évek közepén tartóztattak le, és aki élete javát egy elmegyógyintézetben töltötte.

Nyomásgyakorlás Pekingre

A Human Rights Watch 298 oldalas jelentése a Pszichiátria Tárgyában Alapított Genfi Kezdeményezés szervezetének közreműködésével készült. A dokumentumot az augusztus végén Jokohamában megrendezendő pszichiátriai világkongresszuson mutatják be. Robert van Voren, a genfi kezdeményezés főtitkára felszólította a küldötteket, hogy követeljék Pekingtől a visszaélések megszüntetését, és vegyenek részt a világszövetség vizsgálatában.