Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Elmegyógyintézetben a kínai ellenzék

2002.08.12. 15:14
Pszichiátriai intézetekbe zárják a politikai ellenzék tagjait Kínában, áll a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentésében. A szervezet szerint elektrosokkal rendszeresen kínozzák az embereket.
Több száz, de lehet, hogy több ezer ellenzékit zártak elmegyógyintézetbe a pekingi kommunista hatóságok, állítja a New York-i székhelyű Human Rights Watch. A szervezet szerint a hivatalos társadalmi normáktól eltérő "más deviánsok", például a betiltott Falunkung szekta tagjai, a független szakszervezetek vezetői találhatóak az ápoltak között. Emellett olyanokat is zárt intézetekbe száműztek, akik szót emeltek a politikai üldözések vagy a felelős vezetők hibái ellen.

Free Tibet
A kínai rendőrség egy lhászai kolostorban letartóztatott öt, huszas éveiben járó tibeti buddhista szerzetest, mivel a vád szerint hármuk tibeti függetlenségi dalokat hallgatott, a másik kettő pedig tibeti zászlót próbált felvonni egy tavalyi vallási ünnepségen. A tibeti főváros Drepung nevű kolostorában élő szerzeteseket 12-13 nappal ezelőtt vették őrizetbe a hatóságok, még az évente megrendezett és zarándokok tízezreit vonzó buddhista ünnep, a Soton előtt. A tavalyi vallási ünnep egybeesett Tibet kínai megszállásának 50. évfordulójával, a kínai hatóságok szerint két szerzetes megsértette a "felszabadulás" ünnepét azzal, hogy tibeti zászlót próbált akkor felvonni.
Elektrosokk az ápoltaknak

A jelentésből kiderül, hogy a politikai célból végrehajtott pszichiátriai kezelés nem olyan elterjedt, mint Mao Ce-tung idejében, de továbbra is az elnyomás egyik eszköze. A törvényszéki pszichiáterek ma is bizonyos ellenzékieket "közveszélyes elmebetegnek" minősítenek, és hosszú időre zárt intézetekbe küldik őket. A Falunkung szekta tagjait gyakran elektrosokknak és elektromos akupunktúrás kínzásoknak vetik alá. Megemlítik Vang Van-hszing esetét, akit politikai tevékenysége miatt először a 70-es évek közepén tartóztattak le, és aki élete javát egy elmegyógyintézetben töltötte.

Nyomásgyakorlás Pekingre

A Human Rights Watch 298 oldalas jelentése a Pszichiátria Tárgyában Alapított Genfi Kezdeményezés szervezetének közreműködésével készült. A dokumentumot az augusztus végén Jokohamában megrendezendő pszichiátriai világkongresszuson mutatják be. Robert van Voren, a genfi kezdeményezés főtitkára felszólította a küldötteket, hogy követeljék Pekingtől a visszaélések megszüntetését, és vegyenek részt a világszövetség vizsgálatában.