Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kína sokkal többet költ hadseregére

2008.03.04. 07:00
Kína idén 17,6 százalékkal növeli védelmi kiadásait. A jelentős emelést a pekingi parlament szóvivője szerint a dráguló olaj indokolja. Az amerikai hadügyminisztérium viszont új technológiák bevezetésétől tart.

Szerdán ül össze a kínai parlament, és ebből az alkalomból a kormány elkezdte ismertetni a 2008-as költségvetés fő számait. A parlament szóvivője kedden bejelentette, hogy az ország jelentősen növeli katonai kiadásait: idén 17,6 százalékkal kap többet a hadsereg. Összesen 58,76 milliárd dollárból gazdálkodhat a világ legnépesebb hadserege 2008-ban.

A szóvivő szerint ez nem jelent komoly fejlesztéseket, elsősorban a dráguló olaj és a béremelések miatt van szükség ennyivel több pénzre.

A Pentagon (az amerikai hadügyminisztérium) jelentése szerint azonban ennél sokkal komolyabb oka van a látványos költekezésnek. Az USA szerint olyan rendszert épít ki Kína, ami blokkolni képes ellenfelei műholdjait. Ez a kommunikációt, a tájékozódást és a felderítést is meggátolhatja.

Az USA szerint Kína komoly számítógépes kémkedésbe is fogott. Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy amerikai kormányhivatalok rendszereit törték fel Kínából. Míg Tajvan csökkentette katonai kiadásait, addig a szárazföldi Kína jelentősen növeli azokat, és ezért az erőviszonyok az utóbbi javára változtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!