Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Készültségben a kínai hadsereg Tajvan miatt?

2004.03.22. 06:52
Kína harckészültségbe helyezte hadseregét, hogy készen álljon a Tajvan elleni csapásmérésre arra az esetre, ha elmérgesedne a tajvani elnökválasztás eredménye körüli vita - írta a South China Morning Post hétfőn.
A Hongkongban (Hong Kong) megjelenő lap szerint a parancsot szombaton adta ki a kínai vezetés.

A Kína szárazföldi részéről, közelebbről meg nem határozott forrásokat idéző újság hozzátette, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő a nemrégiben módosított kínai alkotmányra hivatkozva esetleg szükségállapotot rendelhet el a tajvani helyzet miatt, megnyitva az utat egy kínai katonai támadás előtt.

Elemzők szerint azonban nem tapasztalható annak jele, hogy máris küszöbön állna a támadás - jegyezte meg a South China Morning Post. Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) hivatalban lévő államfő szombaton igen szoros küzdelemben nyerte meg a tajvani elnökválasztást. Egy tajvani bíróság azonban elrendelte az elnökválasztás szavazóurnáinak a lepecsételését, miután Csen kihívója, Lien Csan (Lien Chan) vitatta a végeredményt, annak érvénytelenítését követelte.

Tömegtüntetések

Szombat este óta tömegtüntetések folytak több tajvani városban, köztük Tajpejben, az elnöki palotánál a szavazatok újraszámolását követelve. Kisebb incidensek is kitörtek a rendőrség és az ellenzék hívei között. Tajpejben vasárnap este is tízezer tiltakozó gyűrűjében állt az elnöki palota, hétfő reggel pedig még mindig ellenzéki tüntetők százai álltak az épület közelében.

Tajvan 1949 óta különáll Kínától, és azóta gyakorlatilag teljesen önálló, ám nemzetközi jogi értelemben nem szűnt meg Kína részének lenni. Peking katonai beavatkozással fenyegeti Tajpejt arra az esetre, ha az kikiáltaná Tajvan függetlenségét. Olyan jellegű egyesülést ajánl Tajvannak, amilyet korábban Hongkongnak: a sziget hivatalosan visszakerülne Kínához, de megőrizhetné jelenlegi társadalmi rendjét.