Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Ingyenes orvosságot kérnek az AIDS-el fertőzött kínaiak

2001.05.31. 16:36
Ingyenes orvosságokat kérnek a kínai államtól azok a Henan tartománybeli parasztok, akiket a 80-as évek közepén véradás közben fertőztek meg a HIV vírussal. A kommunista Kínában dicsőségnek számít, ha valaki vért adományoz.
Ingyenes orvosságokat kért a kínai államtól az a hét emberből álló, a kínai Henan tartományban élő paraszt csoport, akik AIDS-ben betegedtek meg a kínai egészségügy hozzá nem értése miatt. A 80-as évek közepén ugyanis a kínai egészségügy vérplazma hiánnyal küszködött, és országszerte vérgyűjtő állomásokat állítottak fel.

Öt dollár egy véradagért

Egy ilyen állomás a Henan tartománybeli Wenlou faluban is létesült, és az emberek könnyű szívvel elmentek vért adni, hiszen 40 jüant (kb. 5 dollárt) kaptak minden egyes adagért. Az egészségügyi dolgozók a vér lecsapolása után helyben kiszűrték a plazmát és az így visszamaradt vért visszainjekciózták a véradókba, ám nem használtak steril eszközöket. Jelenleg a falu lakosságának 65 százaléka AIDS fertőzött.

A helyi lakosok hosszú ideig nem tudták, hogy milyen betegségben szenvednek. Három évvel ezelőtt azonban egy orvos 11 beteget vitt el tesztelésre és kiderült, hogy a titokzatos betegség, amiben már több tucatnyi ember meghalt, az AIDS.

Ingyenes orvosságok kellenének

A véradásért kapott pénz jól jött az amúgy szegény parasztoknak: vályogházakat építettek, kifizették gyermekeik iskoláztatását, kifizették a helyi adókat. A parasztok most életmeghosszabbító orvosságokat szeretnének kapni, de nincs pénzük a méregdrága koktélokra.

A 80-as évek Kínájában "dicsőségként" hirdették a véradást, ami a szlogenek szerint "nem árthat a testnek". A HIV és az AIDS a mai napig "érzékeny kérdésnek" számít a kínai politikában. A hivatalos kínai adatok szerint 22 517 AIDS betegük vagy HIV fertőzöttük van. Az egészségügyi minisztérium szakemberei elismerik, hogy az igazi számok valahol 600 ezer körül mozognak. Az ENSZ számításai szerint átfogó megelőző intézkedések híján 2010-ben 10 millió HIV fertőzött lesz Kínában.