Eleonóra
-1 °C
2 °C

Brit katonák is kínozták a foglyokat

2004.05.02. 00:02
Iraki őrizeteseket kínzó brit katonákról kerültek nyilvánosságra fotók szombaton Londonban, röviddel azután, hogy amerikai katonákról készített hasonló felvételek járták be a világsajtót, komoly felzúdulást keltve még a szövetséges országokban, köztük Nagy-Britanniában is.
A szombati Daily Mirror első oldalán, és belső oldalain is több olyan fotót közöl, amelyeken brit katonák súlyosan bántalmaznak egy tolvajlással gyanúsított iraki őrizetest. A brit bulvárlap első oldalán közölt kép azt ábrázolja, amint egy brit katona éppen levizeli a fején csuklyával letakart, láthatóan vérző iraki foglyot.

Az újság értesülése szerint az őrizetest előzőleg nyolc órás tortúrának vetették alá, miközben állkapcsát és fogait puskatussal összetörték. Az iraki foglyot többször kivégzéssel is fenyegették a kínvallatás során - írta a szombati Daily Mirror. A fotókat állítólag más brit katonák adták ki a lapnak, leleplezendő a hadseregben lévő "lator elemeket".

Sir Michael Jackson tábornok, a brit vezérkar főnöke még szombat hajnalban azonnali vizsgálatot rendelt el. Nyilatkozatában kijelentette: az eset - ha az újság által közöltek bizonyítást nyernek - nemcsak egyértelműen törvénysértő, de ellentmond a brit hadseregben honos viselkedési szabályoknak is.

Sir Michael szerint a vétkesek - ha cselekményük bebizonyosodik - nem méltók "a királynő egyenruhájának viselésére, mert beszennyezték a hadsereg jó hírnevét".

Alig néhány nappal a Daily Mirror szombati számában látható képek közlése előtt kerültek nyilvánosságra azok a fotók, amelyeken amerikai katonák láthatók a hírhedt bagdadi Abu Garib börtönben, megalázó helyzetekbe kényszerített, esetenként meztelen, elektrosokkal fenyegetett iraki őrizetesekkel.

Az Amnesty International (AI), a világ legnagyobb emberi jogi szervezete már az amerikai fotók ismertté válása után közölte: nem elszigetelt eset, amit az amerikai katonák az iraki őrizetesekkel műveltek. A pénteki londoni közlemény szerint a szervezethez az elmúlt egy évben rendre érkeztek olyan jelentések, amelyek a szövetségesek által elkövetett kínzásokról és az embertelen bánásmód egyéb megnyilvánulásairól szóltak.

A szervezet szerint a koalíciós erőkkel szemben felmerült minden ilyen vádat független és pártatlan testületnek kell kivizsgálnia, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni. Mindemellett kártérítést is kell fizetni az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak - áll az Amnesty International jelentésében.

Hamiak lehetnek a képek

A BBC tévé szombat éjjel azt közölte, hogy katonapolitikai tudósítójának az ügyben érintett ezredhez, a Queen's Lancashire Regimenthez "közel álló források" azt mondták: számos közvetlen és közvetett jel teszi gyakorlatilag kizárttá a fotók valódiságát.

A név nélkül idézett források szerint például az egyik képen látható fegyver, egy SA80 mk 1-es típusú géppisztoly - amelyet egy katona az állítólagos iraki őrizetes halántékához tart - nem is volt az Irakba vezényelt brit erők hadfelszerelésének része.

A brit katonák emellett nem olyan sisakot viseltek, amilyen az egyik fotón látszik, és azt a Bedford típusú teherautót sem használták az iraki hadszíntéren, amelynek egyes részletei mindegyik fotó hátterében jól láthatók - hangzott a katonai forrásokat idéző tudósításban.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők megjegyezték emellett, hogy a Daily Mirrorban közölt fotók "gyanúsan jó minőségűek", és szinte lerí róluk, hogy mesterségesen beállított jeleneteket ábrázolnak. Hozzátették: valószínűnek tűnik, hogy képeket nem is Irakban készítették.