Bernadett
0 °C
4 °C

Izrael megszakította a tűzszüneti tárgyalásokat

2001.10.04. 10:29
Miután kedden és szerdán két izraeli és nyolc palesztin vesztette életét az újabb erőszakos cselekményekben, Izrael megszakította a palesztinokkal folytatott tűzszüneti tárgyalásokat. Csütörtökön újabb két izraeli katona és hat palesztin sebesült meg.
Benjamin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy Izrael leállítja a tűzszüneti tárgyalásokat a palesztinokkal, amíg a Palesztin Hatóság nem képes elejét venni a terrorcselekményeknek. Az izraeli rádió szerint két megbeszélést halasztottak el.

A legújabb közel-keleti tűzszünet tehát két hetet sem bírt ki, miután egy arab rajtaütésre válaszul az izraeli hadsereg behatolt a Gáza-övezetbe, és lerombolt egy rendőrségi épületet. A hadsereg katonái csütörtökön Hebron térségében hat palesztint sebesítettek meg, amikor azok egy izraeli állást támadtak, a válaszcsapás során az izraeliek hatot megsebesítettek közülük. Palesztin források szerint négy sebesült állapota súlyos. Előzőleg palesztin fegyveresek két izraeli katonát sebesítettek meg Kelet-Jeruzsálem közelében, majd elmenekültek.

Több mint három hónap óta először támadt izraeli biztonsági állásokat szerdán a Hezbollah az izraeli-libanoni-szíriai hármashatárnál található, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák térségében. A gerillaszervezet rakétákat lőtt ki Dél-Libanonból a területre, amire az izraeliek tüzérségi tűzzel válaszoltak.

Az újabb erőszakos cselekmények után a két fél egymást vádolta az egy hete életbe lépett, ám valójában teljesen soha be nem tartott tűzszüneti megállapodás megsértéséért.