Endre, Elek
17 °C
30 °C

Emberi mulasztás okozta a görög komp katasztrófáját

2000.09.27. 18:12
Mintegy 60 ember vesztette életét a kedd éjszaka Párosznál elsüllyed görög komptragédiájában. A hajó 3200 méterrel a part előtt nekiütközött egy jelzőfénnyel ellátott zátonynak. A kapitányt a görög rendőrség letartóztatta.
45-en vesztették életüket, és tíz személyt nyilvánítottak eltűntnek
A görög kormánytól származó információk szerint 45-en vesztették életüket, és tíz személyt nyilvánítottak eltűntnek. A Reuters ugyanakkor a Görög Kereskedelmi Tengerészeti Minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 59 a halálos áldozatok száma, és 443-an élték túl a szerencsétlenséget. A túlélők között ausztrálok, britek, kanadaiak, németek, olaszok és dél-afrikaiak is voltak.

Kedd este fél tizenegykor hatalmas zajra lettek figyelmesek a hajón. Három perc múlva kialudtak a fények, és pánik tört ki. Gyerekek kezdtek el sikoltozni szüleiket keresve, az embereknek idejük sem volt a mentőcsónakokat használni - mondta el az egyik utas, akit a tragédia után egy órával mentettek ki a halászok.

A komp oldalra kezdett dőlni, a kapitány azonnal kiadta a parancsot a hajó elhagyására. A dráma a tengerben folytatódott, mindenki segítségért kiáltott, sokak azt sem tudták, hogyan kell felvenni a mentőmellényeket.

A mentésben - melyet a viharos idő nagyon megnehezített - részt vett számos halászhajó és az angol haditengerészet is. A tragédia a tragédiában, hogy a sziget kikötői rendőrségének parancsnok-helyettese a mentés közben szívrohamot kapott és meghalt.

A Minoan Flying Dolphins tulajdonában lévő 115 m-es hajót 1966-tól használják, és állítólag már ebben az évben ki akarták vonni a forgalomból. A kompon 1230 utas és 185 autó fér el.

Michalis Stathopoulos görög igazságügyminiszter egy ,,bűntetendő hanyagságnak" nevezte a katasztrófát. A rendőrség szerda délelőtt a kapitányt és a legénység négy tagját letartóztatta.