Emőke
-4 °C
9 °C

Három körözött iraki amerikai fogságban

2003.04.24. 08:10
Az amerikai erők fogságába került a védelmi minisztérium kártyapakli formájában kiadott körözési listáján szereplő "káró dáma", "kőr hatos" és "kőr hetes" azaz a légierő egykori főparancsnoka, a volt kereskedelmi miniszter és a katonai hírszerzés volt vezetője.
Több körözött volt iraki vezető került szerdán az amerikai erők fogságába, köztük a légierő parancsnoka és a katonai hírszerzés főnöke is.

Amerikai kézben a pakli

Az amerikai hadsereg középső parancsnokságának washingtoni bejelentése szerint a Pentagon 55 nevet tartalmazó, a leginkább keresett volt iraki vezetők listáján Muzáhem Szaab al-Haszan, a légierő főparancsnoka foglalja el a legelőkelőbb helyet, a tizedik a rangsorban. Az amerikai védelmi minisztérium francia kártyapakli formában kiadott körözési listán káró dámaként szerepel.

Zuheir Táleb Abdesz-Szattár, az iraki katonai hírszerzés volt főnöke szerdán feladta magát az amerikai erőknek - jelentették be szerda este washingtoni katonai források. A katonai hírszerzés volt főnöke az 55 nevet tartalmazó amerikai körözési listán a 21. helyen szerepelt a rangsorban, s a kártyapakliban a kőr hetes.

Ugyancsak szerdán fogták el az amerikai erők Mohammed Mahdi Száleh volt kereskedelmi minisztert, aki a 48. helyen szerepel a listán (kőr hatos).

Az amerikaiak kezére került az iraki titkosszolgálat egyik magas rangú tisztje is, aki az Egyesült Államok elleni akciókért felelt, de az ő neve nem szerepel a kiemelt körözöttek listáján.